Religion bakom ökad tjuvjakt på elefanter

Religion, eller rättare sagt religiös konst, är drivkraften bakom tjuvjakt och illegal handel med elfenben.

14 september 2012

På stora delar av den afrikanska kontinenten massakreras elefanter, och enligt en undersökning genomförd av National Geographic står tjuvjakt för 90 procent av alla registrerade dödsfall bland elefanter i centrala Afrika.

Elefanterna dödas för sina betars skull trots att ett förbud mot handel med elfenben infördes1989.

Orsaken till den ökade tjuvjakten är oftast förknippad med efterfrågan på elfenben i Kina. Nu avslöjar National Geographic emellertid att den illegala handeln med elfenben i många länder, däribland Kina, har religiösa orsaker.

National Geographic rapporterar i oktobernumret av tidskriften att både den katolska kyrkan i Filippinerna och buddhister i Thailand och Kina är aktivt medskyldiga till den illegala handeln med elfenben. För dessa grupper är elfenben en symbol för renhet och hängivenhet.

Blomstrande katolsk marknad för elfenben

National Geographics Brian Christy berättar om en blomstrande katolsk marknad för elfenben i Filippinerna, och om hur en av ledarna i landets största katolska biskopssäte ger honom smugglartips. Katolikernas fascination för elfenben kan följas hela vägen till Petersplatsen i Vatikanen, där figurer snidade i elfenben kan köpas.

Vatikanen har i sin roll som stat ingått globala avtal om narkotikahandel, terrorism och organiserad kriminalitet, men har aldrig skrivit under det globala förbudet mot handel med elfenben.

Elefant med gudomlig status

För buddhisterna har elefanten gudomlig status, och i Thailand drivs efterfrågan på elfenben paradoxalt nog av en tro på att figurer i elfenben hyllar både djuret och Buddha.

Elefantskötare kan lagligt sälja bitar av elfenben från levande asiatiska elefanter. Eftersom man inte kan se skillnad på elfenben från asiatiska och afrikanska elefanter är det emellertid möjligt att dölja den illegala handeln med insmugglat afrikanskt elfenben. I National Geographics reportage erbjuder en munk sig att hjälpa Brian Christy att smuggla in afrikanskt elfenben i Thailand, och Christy får rådet att om något går fel, ska han säga till myndigheterna att han är på väg till ett tempel med det.

115 ton elfenben köptes lagligt

Förutom att avslöja kopplingarna mellan religiösa ledare och den illegala handeln med elfenben, är National Geographics artikel kritisk mot CITES, som är en internationell konvention för kontroll av handel med vilda djur över landsgränser. Enligt Brian Christy lägger CITES för mycket vikt vid beslagen av elfenben när man uppskattar smugglingsaktivitet.

Beslagen ger inget exakt mått på omfattningen av tjuvjakten. Det resulterar i missvisande analyser, och det har enligt Brian Christy lett till att Kina och Japan år 2008 har fått ett stort inköp av 115 ton elfenben från fyra afrikanska länder godkänt. Affären har lett till att massdödandet av elefanter nu har eskalerat.

Läs hela artikeln

Klicka på Ladda ned-knappen nedan för att läse Bryan Christys angelägna artikel med bilder av fotografen Brent Stirton.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att registrera dig som medlem i natgeo.se. Det tager et minut og er ganske gratis.

Video: tjuvjakt och elfenben

Läs också

Kanske är du intresserad av...