Sällsynt vit älg fångad på bild

Den norske naturfotografen Lasse Dybdahls möte med en sällsynt vit älg har väckt uppmärksamhet i Norge med omnejd. Det är lätt att förstå. Älgen är nämligen en albino och en ovanlig syn i naturen.

23 februari 2016 av Anna-Dora Maron

Det verkar nästan som något ur en saga.

I två år har den norske pensionären och naturfotografen Lasse Dybdahl följt en sällsynt vit älg på nära håll djupt inne i Norges och Sveriges skogar.

Nyhetsmedier från Frankrike, Tyskland och Italien har rapporterat om Lasse Dybdahls möte med den sällsynta älgen. Det är lätt att förstå varför de har fattat intresse för bilderna av det sällsynta djuret:

VIDEO

Se Lasse Dybdahls fina bilder av älgen här.

Två år i jakten på vit älg Det ovanliga mötet mellan Lasse Dybdahl och den vita älgen ägde rum i finnmarkerna på gränsen mellan Norge och Sverige.

Trots att älgen är vit är den inte lätt att få syn på i den gröna omgivningen.

”Vi gjorde många resultatlösa expeditioner, men vi beväpnade oss med tålamod, och plötsligt en dag hade vi turen att stöta på den", berättar Lasse Dybdahl för den norska nyhetssajten abcnyheter.

Den tålmodige naturfotografen följde den vita älgen i två år. Under den perioden noterade han en förändring hos det sällsynta djuret, som bland annat blev ännu vitare och fick större horn.

Ett lätt offer Orsaken till att älgen har en så vit och tjusig päls är att den är albino. Albilism uppträder när ett genfel gör att det saknas svart pigment i huden.

Trots att albinism förekommer överallt i djurriket är det oerhört ovanligt att man stöter på albinodjur ute i naturen.

Det beror på att albinodjur är mer utsatta i naturen. Ett djur med albinism betraktas som främmande av sina artfränder, och den iögonenfallande vita färgen och de medfödda synproblemen gör dessutom att djuret är ett lätt offer för många rovdjur.

Läs också

Kanske är du intresserad av...