Video: Jättepanda föder tvillingar

Två nyfödda pandaungar skänker dubbel glädje i Washingtons Zoo. De ger dock även dubbelt så mycket arbete, eftersom kampen för att hålla dem båda vid liv är svår. Att rotera ungarna mellan mamman och kuvösen kan vara avgörande.

11 september 2015 av Robert Kunzig / National Geographic

Pandatvillingar är inte ovanliga, men trots det hade man nyligen fullt upp på Smithsonian National Zoo. Där födde den 17 år gamla pandan Mei Xiang nämligen två ungar med drygt fem timmars mellanrum.

Biologen Laurie Thompson hörde ett knarrande och grymtande ljud från övervakningen och såg på skärmen, när unge nummer två precis kommit till världen.

VIDEO: Se pandamamman med de nyfödda tvillingarna här

Eftersom pandahonor oftast klarar bara att föda upp en unge var djurskötarna tvungna att hålla ett extra öga på den lilla familjen.

Så när mamman verkade ha problem att lyfta upp båda ungarna för att dia dem, tog djurskötarna den ena ungen och lade den i en kuvös.

De nyfödda pandaungarna vägde 86 respektive 138 gram.

Den första av pandatvillingarna, född den 22 augusti, ligger här i veterinärens kunniga händer.

Nyfödda pandor är svåra att könsbestämma

Trots att veterinärerna tittat efter noga vet de än så länge inte vad det är för kön på ungarna. När det avslöjas är osäkert.

Viktigast just nu är ungarnas välmående. Så medan mamman diade den ena såg djurskötarna till att den andra också fick den livsviktiga mjölken, som togs från mamman i form av ett serum, när hon inseminerades.

Planen är att låta ungarna turas om att dia och ligga i kuvösen, så att båda får samma mängd moderlig omsorg och näring.

Om det lyckas är upp till pandamamman, eftersom hon inte är särskilt förtjust i att djurskötarna ständigt tar en av ungarna från henne. Eftersom andra zoologiska trädgårdar haft positiva erfarenheter av det tillvägagångssättet är man dock optimistisk på Smithsonian National Zoo

Läs också

Kanske är du intresserad av...