Hur mycket sover djur?

Hur länge olika djurarter sover varierar väldigt. Ett lejon sover till exempel längre tid än en hund, men inte lika länge som en fladdermus.

Livet är hårt, och däggdjur behöver sin sömn. Men varför behöver en jordekorre 15 timmar, när giraffen klarar sig med 4,5 timmar?

Det kan ha något att göra med hur de olika djuren har anpassat sig för att kunna spara energi och leva i säkerhet, berättar Jerome Siegel, som är sömnforskare vid UCLA i USA.

Elefanter sover bara drygt tre timmar per dygn.

”När man är så stor måste man äta det mesta av tiden”, säger Jerome Siegel. För fladdermusen Eptesicus fuscus är det å andra sidan mer ändamålsenligt att förbruka energi endast de få timmar på natten då de insekter som den jagar är aktiva.

Djur som sover i gömställen sover ofta längre och djupare än dem som alltid är på sin vakt. Vissa kan dock sova när och var de vill: ”Vem stör ett sovande lejon?” frågar Jerome Siegel.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: [email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...