Hyr en get till ditt giftiga ogräs

På flera ställen i världen används hungriga getter som hårdföra gräsklippare i kampen om att få bukt med oönskade växter – även giftiga sådana.

11 januari 2012

I magen på en get finns enzymer som rår på det mesta, vilket är anledningen till att dessa idisslare har rykte om sig att vara allätare. Inte ens giftiga växter är något problem för dem. I flera delar av världen används därför hungriga getter i kampen mot oönskade växter. Det kan bland annat röra sig om giftiga växter som jätteloka, invasiva arter och markvegetation som förvärrar skogsbränder.

I USA har det blivit populärt att använda sig av getternas stora aptit. Getter eller får hyrs ut för att rensa ogräs och få bort giftiga växter, bland annat i parker, på bondgårdar och i privata trädgårdar.

Getter är extra populära, eftersom de når högt när de ställer sig på bakbenen och dessutom lätt tar sig fram på branta sluttningar. För att de fyrbenta trädgårdsmästarna inte ska falla offer för rovdjur hägnas de in och ses efter av en herde eller en hund.

Drygt tusen kronor om dagen kostar det att hyra en flock.

Läs också

Kanske är du intresserad av...