Att arbeta med fjärilar kan vara farligt

En seglats i en jolle kunde ha slutat illa för fjärilsexperten John Tennent.

15 augusti 2013 av John Tennent

Jag var ute och räknade Stillahavsfjärilar och letade efter nya arter på de avlägsna Lusancayöarna i Papua Nya Guinea. Vi var fem personer i en liten jolle som jag hyrt för att segla mellan öarna: styrmannen, hans två medhjälpare, jag och en kawahövding från trakten som bett om lift. Plötsligt överraskades vi av ett oväder – och just då stannade motorn.

Stormen rasade och vi började ta in vatten. Vi öste med det enda vi hade: kokosnötskal.

Jollar är svårmanövrerade eftersom de har en tendens att vända sidan mot vågorna och bli instabila. Vi hade bara ett par åror och styrmannens medhjälpare rodde för glatta livet för att hålla fören vänd mot vindriktningen. Så snart de slutade ro började jollen dock driva åt sidan igen.

Med jämna mellanrum försökte styrmannen förgäves starta motorn. När vi legat stilla i cirka två timmar blev sikten bättre. Hövdingen kände igen två klippor som stack upp ur vattnet. Han och jag tog en presenning, fäste vardera sidan vid en åra och höll upp det primitiva seglet för att fånga vinden. Styrmannen använde en lång stake för att föra oss mot ön Kawa. Hövdingen visste var den låg i förhållande till klipporna.

Med stor möda satte vi kurs mot öns läsida för att ovädret inte skulle krossa jollen mot korallöns kust. Vi fattade tag i koraller runt oss för att komma upp på land. Genomfrusna och med bara lite mat att äta gick vi en och en halv kilometer till närmaste by för att övernatta. Vi tvingades dock stanna där en vecka, för ovädret bara fortsatte.

Senare fick vi veta att en färja med hundratals passagerare råkat ut för samma oväder. En våg slog över aktern på färjan och många dog. Tack vare en rådig kawahövding vid namn Nelson – ett gott tecken för en engelsman som befinner sig på en båt – klarade vi oss allihop.

John Tennent

Mottagare av anslag från National Geographic

Expertis

Klassifikation av fjärilar

Plats

Papua Nya Guinea

Läs också

Kanske är du intresserad av...