Den stora mygguiden - myt, fakta och råd som fungerar

Vitlök, B-vitamin och kalla bad. Vad är myt och vad hjälper?

27 juni 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

De långa sommarnätterna är här. Vi dricker kallt vin på terassen och växlar kärleksfulla blickar med vår utvalda medan ungarna leker i trädgården och allt andas lugn. Och det är då den kommer… Zzziiiii… Den lilla irriterande violinen som annonserar årstidsvampyrernas ankomst i paradiset. En blir till två, blir till tre och plötligt går all ens uppmärksamhet till myggen. Mamma svär, pappa tröstar minstingen som gråter för att det kliar något så fruktansvärt - och kvällen är förstörd.

Så vad händer i morgon?

Detta fungerar inte

1. Ni kan absolut servera middag med en stor mängd rå vitlök. Det är säkert bra för en massa annat, men det håller tyvärr inte borta myggen.

2. Det är rätt mysigt med citrusljus som brinner om kvällen. Men den effekt det har på myggorna är bara att de dras till ljuset och värmen.

3. Dyra prylar som skickar ut högfrekvent ljud och som enligt reklamen håller myggorna borta säljs på många ställen. Det är säkert en bra affär, men myggorna bryr sig inte.

4. Ett råd som har spritt sig till våra breddgrader ända från Australien är att dela en limefrukt och sticka ned hela nejlikor på den platta sidan. Det luktar gott, men har ingen dokumenterad effekt på de arter som finns i Skandinavien.

5. Ät du bara en massa B-vitamin. Det är nyttigt för dig. Men tro inte att det skyddar dig mot myggbett. För det gör det inte.

Detta fungerar

1. Se till att allt stillastående vatten i trädgården tas bort. Det gäller även barnpoolen, fågelbadet, hundskålen, regnmätaren och det lilla hålet i den dekorativa gamla trästubben. Mygg häckar även i små mängder stillastående vatten och varje mygghona blir lätt mor till 200 nya myggor, så allt vatten har betydelse. Guldfiskdammen ser säkerligen romantisk ut, men den kommer med största sannolikhet att bli barnkammare för åtskilliga miljoner myggor under säsongen.

2. Klipp gräset ofta. En kortklippt gräsmatta torkar snabbare än en lång. Den fuktiga botten i en gräsmatta där gräset är långt är en härlig boplats för mygg. När du har klippt gräset är det för övrigt en dålig ide att lägga det på hög längst bak i trädgården. De första dagarna efter klippning bor myggorna fortfarande i det. Lägg det i en säck i stället, eller i en kompostlåda, och stäng den.

3. Sätt på en elektrisk fläkt på terassen. Det kan kännas lite överdrivet när solen har gått ned och temperaturen är behaglig, men myggor hatar verkligen vind. De flyger inte speciellt bra och även en lätt bris kan vara farlig för dem.

4. Klä på dig. Helst i ljusa, neutrala färger och helst löst sittande. Mygg sticker lätt igenom till exempel en tight T-shirt. Dessutom dras de till din kroppsvärme och ditt svett, vilket lättare tränger igenom åtsittande kläder.

5. Använd mygglotion. Den håller inte borta myggorna helt, men speciellt de medel som innehåller Deet är faktiskt effektiva. Andra myggmedel med en hög halt av eukalyptus, pepparmynta och kamfer har också en effekt.

Fakta om mygg

*Det finns 3 000 arter i världen och det är bara honorna som suger blod. Hanarna lever på nektar. * Mygg kan lukta sig till dig på upp till 50 meters avstånd och även om de är relativt dåliga på att flyga kan de gärna ta sig den sträckan för att få tag i blod. * Det är stor skillnad på hur mycket olika människor drar till sig mygg. Man tror att det kan bero på hur aptitligt man doftar. Det stämmer säkert, men dessvärre har det inget med hygien att göra, så det hjälper inte att bada eller att låta bli för att göra din doft mindre tilldragande. En kall dusch sänker dock din kroppstemperatur och det hjälper. * Din blodgrupp har ingen betydelse för myggens preferenser.

Läs också

Kanske är du intresserad av...