Gräshoppor är verklighetens vampyrer

Dessa gräshoppors parningsritual omfattar en ovanlig variant av sexuell kannibalism, blodsugande och lustiga läten.

11 mars 2015

Gräshoppor suger blod

Man skulle kunna tro att det var den naturligaste sak i världen, men för vissa djur är det ingen dans på rosor att föra sina gener vidare.

Det kan hanen i det amerikanska gräshoppesläktet Cyphoderris skriva under på. Honan han parar sig med biter nämligen samtidigt i hans kropp och suger i sig hans blod. Etologen Scott Sakaluk kallar det ”en ovanlig form av sexuell kannibalism”.

Hanen lockar med läten

Under den årliga parningssäsongen lockar hanen till sig honan med ett ljud som han åstadkommer genom att gnida de främre vingarna mot varandra – så kallad stridulation. Dessutom måste han låta honan äta av hans bakre vingar under akten och smaska i sig hans hemolymfa (kroppsvätska). Så varför har vissa hanar fler av dessa kusliga träffar än andra?

Nyckeln ligger i stridulationen. Forskarna jämförde insekternas lockrop och fann grundläggande skillnader i ljudet från de individer som hade framgång med parningen och de som inte hade det.

"Att vara ett sexigt mellanmål kan suga så mycket kraft ur hanen att han inte orkar med någon stridulation", säger Scott Sakaluk, men det leder sällan till att han dör. "Mot slutet av säsongen är det få som fortfarande avger parningsljud. Det som har lyckats bäst med parningen har fått sina bakvingar helt uppätna.”

Släkte i Nordamerika

Hemvist Skogarna i nordvästra USA och sydvästra Kanada

Status Sårbar

Fakta Det finns tre arter grig-gräs­hoppor. De liknar syrsor och är besläktade med de vårt­bitare vi har här hemma.

Läs också

Kanske är du intresserad av...