Miljarder cikador invaderar USA

Efter 17 års väntan gör miljarder cikador sig klara att inta den amerikanska östkusten för att para sig.

27 april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Amerikanerna på östkusten i USA vaknar snart till en plåga av bibliska dimensioner.

Efter att ha legat i dvala i sjutton år kommer miljarder och åter miljarder cikador inom de kommande veckorna att kravla upp ur marken i delstater som Ohio, New York och Pennsylvania. Det skriver Fox News.

Intensiv sexfest slutar med massdöd

De bevingade insekterna är helt harmlösa, men på natten kan man mycket väl behöva plocka fram öronpropparna.

Hanarnas karakteristiska parningsläte kan nämligen nå upp i 120 decibel, vilket är ungefär lika högljutt som en Metallica-konsert.

Cikadornas invasion av USA:s östkust hänger samman med en livscykel som är lika fascinerande som den är bisarr.

Efter att ha legat i dvala under jorden i precis sjutton år, först som ägg och sedan som nymfer, kravlar de vingburna insekterna upp ur marken, när temperaturen når över 18 grader.

De följande två till fyra veckorna parar cikadorna sig för glatta livet på hustak och i parker, men det är ett kortvarigt nöje.

När väl äggen lagts dör cikadorna, varpå det åter dröjer sjutton år, innan nymfernas inre klocka får nya svärmar att välla fram ur underjorden.

"It's going to be a wild ride"

Det otroliga fenomenet förekommer endast i Nordamerika, och trots att cikadorna invaderar städer i en sådan omfattning att de kan skyfflas bort i drivor från gator och torg betraktas de inte enbart som en plåga.

I delstaten Ohio kan man fira kulmen på cikadornas fascinerande livscykel genom att köpa t-shirts med texten ”It’s going to be a wild ride”, och i Cleveland kan man delta i så kallade ”cikada events” i stadens parker.

Läs också

Kanske är du intresserad av...