Se myran som flyter på vattnet

Här är den fantastiska myran, vars koloni på några minuter kan förvandla sig till en vattenavvisande flotte.

29 november 2012

I händelse av översvämning har myrarten Solenopsis invicta en smart räddningsplan: inom loppet av några minuter bildar myrkolonins medlemmar en kedja och skapar en vattenavvisande flotte som kan hålla sig flytande i veckor.

I laboratoriestudier har forskare vid Georgia Tech i USA sett hur dessa myror, som ursprungligen kommer från Sydamerika, hakar ihop sig med klor, käkar och klibbiga delar av benen för att skapa någorlunda cirkelformiga flottar. Luftbubblor som fångas mellan myrornas kroppar och hår gör dels att strukturen flyter, dels att myrorna som befinner sig under vatten kan andas.

Kolonier med upp till 200000 myror kan bilda flottar med en diameter av fem decimeter. I en exceptionell uppvisning av svärmintelligens som bidrar till att hålla flotten flytande rör sig dessutom myrorna nedifrån och upp när andra myror dukar under för rovdjur, strömmar eller krockar med föremål, säger forskaren Nathan Mlot.

Studier av denna superorganism kan ge nya kunskaper om mikrorobotar och förbättrade vattenavvisande material, tror forskarna.

Flottdynamik

Genom att fatta tag i ­varandra med käkar, ben och klibbiga kroppsdelar bildar myrorna en flotte, vars form bidrar till att göra den mer vattenavvisande.

På flottens undersida skapar luftbubblor som fångas mellan kropparna en ficka som håller strukturen flytande och som gör att myrorna kan andas.

Läs också

Kanske är du intresserad av...