Skorpionstick behandlades med saliv

Arkeologen Sarah Parcak blev stucken av något, sannolikt en skorpion, i Egypten. Först behandlades hon med saliv och lyckades hejda fortsatt behandling med en cigarettändare, innan hon fick motgift och morfin. Läs hennes berättelse.

13 mars 2013 av Sarah Parcak

Vi höll på med en utgrävning på Sinaihalvöns västkust, där de gamla egyptierna en gång bearbetade koppar. De smälte metallen i gropar, och vi letade efter spår – aska, små bitar kopparslagg – i en halv meter breda gropar.

Skorpioner tycker om gropar. Vi var tvungna att sticka ned armen i groparna, när vi grävde. Vi undersökte alltid om det fanns djur i dem, innan vi började, men en morgon stack jag ned min arm i en grop och kände ett kraftigt stick. Jag drog upp handen. Stick från gula skorpioner därute betyder mer eller mindre ögonblicklig död. Omkring åtta andra, lokala skorpionarter är lite mindre farliga, men deras stick är oerhört smärtsamma. Jag hade precis blivit stucken, och jag visste inte av vad. Jag visste att det var viktigt för mig att hålla pulsen låg, så att ett eventuellt gift inte skulle pumpas ut i blodomloppet så fort. Så jag försökte hålla mig lugn.

Arbetsledaren vid utgrävningsplatsen var beduin. Han behandlade bettet genom att hosta upp slem, spotta ut det på min arm och gnida in det i såret. Sedan tog han fram en tändare för att bränna såret. Jag hann precis hejda honom. Ambulansen kom, och jag sade åt föraren att jag skulle till sjukhuset, men han brast först ut i en kärleksdikt.

På sjukhuset tittade läkaren med förakt på min arm och sade: "Det är ingenting." Jag övertalade honom att sätta ett dropp, och sedan kom en sköterska med motgift. Jag kavlade upp ärmen, men hon pekade på min stjärt och sade: "I Egypten sticker vi där."

Morfinet i droppet gjorde att jag inte kunde röra mig. När utgrävningsledaren hörde att jag hade stuckits av en skorpion for han till sjukhuset. När han fann mig livlös, trodde han först att jag var död. Än i dag vet jag inte vad det var som stack mig i den sandiga gropen i Sinai.

Sarah Parcak

Utnämnd till banbrytande forskare av National Geographic.

Expertis

Egyptologi

Plats

Sinaihalvön, Egypten

Foto: BBC

Läs också

Kanske är du intresserad av...