Kan djur vara vänsterhänta?

Det korta svaret är ja. Ny forskning visar att minst två känguruarter föredrar den ena handen framför den andra, efter att de lärt sig att gå upprätt.

7 augusti 2015 av Carrie Arnold

I årtionden har vetenskapen trott att förmågan och viljan hos en art att använda en viss hand till dagliga sysslor som att äta finns enbart hos människoapor, inklusive oss själva. Så är det inte längre..

Känguru föredrar att använda vänster hand

Flera hundra observationer av vilda australiska pungdjur, utförda under ledning av den ryske zoologen Yegor Malashichev, visade att den röda och den grå jättekängurun i stort sett alltid använder vänster hand.

Gruppen undersökte det extremt ovanliga beteendet hos tre arter av pungdjur. Medan den rödhalsade vallabyn använde enbart vänster hand, när den stod på bakbenen, spelade det emellertid ingen roll för den röda och den grå kängurun om den stod upprätt eller på alla fyra.

Forskarna anser att det beror på utvecklingen av kängurun, som efter att ha krupit ned från träden och lärt sig att gå upprätt, frigjorde framtassarna till andra uppgifter.

Känguru får en hjälpande hand från höger hjärnhalva

Varför kängururna använder enbart vänster hand, när 90 procent av människoarten är högerhänt, har den amerikanske biologen Paul MacNeilage en hypotes om.

Som hos människor kontrolleras vänster sida av känguruns kropp av högra hjärnhalvan och omvänt. Varje hjärnhalva är i stora drag ansvarig för att hantera olika uppgifter. Hos den röda och grå känguruns förfäder var höger hand viktigast för att förflytta sig i trädkronorna, vilket innebar att de var tvungna att använda vänster hand för att till exempel äta och putsa pälsen.

Det kan vara förklaringen till vänsterhänta djurarter som kängurun. Hos människan är preferensen för den ena handen sannolikt genetisk betingad.

Kängurur har dock ingen uppenbar favorithand när den slåss med artfränder, som videon här tydligt visar.

Video: Kängurur i boxningsmatch

Läs också

Kanske är du intresserad av...