Bilder: Miniatyrkameleonter upptäckta

Fyra nya arter av kameleonter – varav en del är små nog att sitta på spetsen av en tändsticka – som upptäcks på Madagaskar, tillhör de minsta kända reptilerna.

17 februari 2012 av Ker Than, National Geographic News

Forskare har upptäckt nya arter av miniatyrkameleonter, vissa av dem så små att de kan sitta på spetsen av en tändsticka.

Med en genomsnittlig längd för en vuxen individ på 2,9 centimeter från nos till svansspets är B. micra en av de minsta reptilerna i världen.

Den lilla Brookesia micra är den minsta av fyra nya kameleontarter, som hittats i den afrikanska örepubliken Madagaskar.

Forskare anser att de nya små kameleontarterna möjligen är extrema exempel på dvärgväxt, ett fenomen som i djurvärlden innebär att organismer krymper i storlek på grund av begränsade resurser på öar.

”Den extrema graden av miniatyrbildning hos dessa dvärgreptiler kan följas av flera specialiseringar med avseende på kroppens uppbyggnad, och detta utgör ett lovande område för framtida forskning”, säger ledaren för undersökningen, Frank Glaw, från Zoologische Staatssammlung München (ZSM).

Undersökningen av de nya kameleontarterna publicerades denna vecka i tidskriften PLoS ONE.

På Madagaskar stirrar ett exemplar av den nyupptäckta kameleontarten Brookesia på en fotograf med ögon som sitter långt från varandra. De faktum att de fyra nya arterna är så små gör dem särskilt sårbara för förstörda habitat, och en del av deras namn har valts för att spegla detta. Den sista delen av B. desperatas namn är exempelvis latin för ”desperat”. Foto: Frank Glaw.

Även om de fyra nya kameleontarterna ser tämligen identiska ut (på bilden syns B. micra), visar genetiska analyser att reptilerna faktiskt tillhör olika arter. Det visar den nya undersökningen, som publicerades i onsdags. Foto: Frank Glaw

Den nya arten B. confidens tycks leva upp till sitt namn (”tillitsfull). Här håller en hona fast kameraobjektivet med sin blick. Namngivningen har dock inte mycket att göra med reptilen själv. Foto: Jörn Köhler.

Läs också

Kanske är du intresserad av...