Ett eko från geckons förflutna

I avsides belägna områden i Sydostasien finns kolonier av hittills okända arter av geckoödlor.

4 mars 2011

Den ogästvänliga vietnamesiska klippön Hon Khoai får mycket sällan besök av utländska forskare. År 2008 anlände emellertid herpetologen Lee Grismer från La Sierra University i Kalifornien och hans amerikansk-vietnamesiska forskarlag. Lee Grismer, som är specialist på att hitta nya arter i isolerade områden, fann två nya geckoarter på ön.

Till exempel fick Lee Grismer syn på den färgsprakande Cnemaspis psychedelica, när den solade sig på en granitklippa. ”Jag trodde knappt mina egna ögon. De flesta geckoödlor är nattaktiva, men den här arten befann sig utomhus mitt på dagen”, säger Grismer, som anser att ödlans starka färger fungerar som en varning till rovfåglar.

DNA-analyser tyder på att arten har existerat i drygt 20 miljoner år – längre än någon annan i sitt släkte. I en tid när naturvårdare oroas av nedgången i antalet ödlor världen över, väcker fynden av hittills oupptäckta bestånd hopp.

Lee Grismer och hans grupp har redan hittat 30 nya reptiler i området. ”Vi hittar nya arter här hela tiden. Mångfalden ökar i de trakter där jag arbetar”, säger han.

Läs också

Kanske är du intresserad av...