Här är världens största krokodil

En krokodil som förra året fångades i Filippinerna är officiellt den största i fångenskap, meddelar Guinness World Records.

4 juli 2012 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Världens största krokodil heter Lolong och är 6,17 meter lång.

Saltvattenkrokodilen är officiellt den största i fångenskap, meddelade Guinness World Records nyligen.

Uppkallad efter jägaren

Krokodilen, som uppkallats efter Ernesto ”Lolong” Goloran Cañete, en av de mest erfarna krokodiljägarna i Filippinerna, är misstänkt för att ha attackerat flera människor och dödat två. Den enorma reptilen fångades levande i september förra året i Filippinernas Bunawandistrikt.

Guinnessregistreringen bygger på information från experter, däribland krokodilzoologen Adam Britton, som mätte djuret i dess nya hem, Bunawans ekopark och forskningscenter.

  Adam Britton, som till en början var skeptisk till den påstådda rekordstorleken, gratulerade på sin blogg Lolong ”till att ha förbluffat skeptikern i mig”.

Krokodil på sex meter gör intryck

”Jag hade inte förväntat mig att jag någonsin i min livstid skulle få se en krokodil som var större än sex meter  –  det är inte en upplevelse jag glömmer i första taget”, skrev Adam Britton, seniorpartner i krokodilforsknings- och konsultgruppen Big Gecko, som hör hemma i Australien.

Den tidigare rekordhållaren i fångenskap var en 5,48 meter lång saltvattenkrokodil, som fångats i Australien.

Dessutom påpekade Adam Britton att den 1075 kilo tunga Lolong kan få stor betydelse för bevarandet av krokodiler i Filippinerna.

Den filippinska senaten har nyligen godkänt en åtgärd för att stärka de lagar som skyddar saltvattenkrokodilen och den filippinska krokodilen, en art som enligt International Union for Conservation of Nature är allvarligt hotad.

Som Adam Britton skrev på sin blogg att ”detta är ett strålande framsteg”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...