Havssköldpadda får plastsugrör i nosen avlägsnat

Forskare i färd med att studera havssköldpaddor i Costa Rica fick ge förstahjälpen till en olycklig sydlig bastardsköldpadda, som fallit offer för plastföroreningen i haven.

26 augusti 2015 av Jane J. Lee / National Geographic

Tio smärtsamma minuter. Så lång tid tog det forskarna att lirka ut ett plastsugrör ur nosen på en havssköldpadda. Videon visar den livräddande insatsen.

Varning: Videon innehåller starka bilder.

Havssköldpadda offer för plastförorening

”Det liknade först en mask”, säger Christine Figgener, expert på havssköldpaddor vid Texas A&M University, som tillsammans med kollegor hjälpte den 35 kilo tunga sköldpaddshanen. De drog först ut ett par centimeter med en pincett, klippte av stumpen och upptäckte att det bruna föremålet var ett sugrör av plast.

Säkra på att det inte var en parasit, som kunde ha satt sig fast på sköldpaddans hjärna, beslutade de sig för att ta bort resten av det tio centimeter långa sugröret.

”Det var svårt att fatta vad vi precis dragit ut ur sköldpaddans nos”, säger Figgener.

Plast hör inte hemma i haven

Figgener har protesterat mot plastsugrör i åratal, men hon trodde aldrig att hon skulle få se ett upptryckt i nosen på en havssköldpadda. I regel hamnar avfall i form av plastpåsar och till och med tandborstar i magen på sköldpaddorna, medan fiskekrokar ofta fastnar i mun och labbar.

Hur sköldpaddan fick sugröret i nosen vet hon såklart inte, men hon antar att den har svalt det och sedan försökt kräkas upp det. Precis som hos människan sitter sköldpaddors mat- och luftstrupe ihop, och därför kan kräkningar komma ut genom nosen.

Forskarna desinficerade nosen, och väntade tills sköldpaddan hämtat sig efter chocken, innan de släppte tillbaka den i havet.

"Sugrör är onödiga, för vi kan mycket väl dricka utan dem. Videon visar var en del av dem hamnar", säger Figgener, och hänvisar till de många miljarder plastbitar som flyter runt i oceanerna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...