Hur tappar ödlor svansen?

Vissa ödlor har ett smart trick för att ­skaka av sig rovdjur: svansen lossnar, vilket distraherar förföljaren. Svansen kan till och med fortsätta röra sig där den ligger på marken. Hur går den här avhäktningen till? Jo, ödlans svans har ett antal ”svaga punkter” där den lätt går av. Genom en muskelsammandragning brister en ryggkota, varpå blodkärlen snabbt drar ihop sig, vilket innebär att blodförlusten minimeras. Särskilda celler vid brottet stimulerar utväxten av en ny svans, som består av brosk snarare än av ben. Det tar ett par veckor för svansen att återbildas.

4 april 2012

Vissa ödlor har ett smart trick för att skaka av sig rovdjur: svansen lossnar, vilket distraherar förföljaren. Svansen kan till och med fortsätta röra sig där den ligger på marken.

Hur går den här avhäktningen till? Jo, ödlans svans har ett antal ”svaga punkter” där den lätt går av. Genom en muskelsammandragning brister en ryggkota, varpå blodkärlen snabbt drar ihop sig, vilket innebär att blodförlusten minimeras.

Särskilda celler vid brottet stimulerar utväxten av en ny svans, som består av brosk snarare än av ben. Det tar ett par veckor för svansen att återbildas.

Ödlorna kan också häkta av svansen om de till exempel får en infektion eller lyfts upp i svansen. Flera paddor och andra kräldjur har samma förmåga att nybilda delar av förlorade lemmar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...