Jätteödlan är byggd för att döda

Den enorma varanen kan mäta sig med Hollywoods värsta monster. Läs om det fascinerande rovdjuret, som inte drar sig för att sätta sätta tänderna i sina artfränder.

21 januari 2016 av Nadia Deleuran

Jätteödlor har spridit skräck och fasa på bioduken i filmer som ”Jurassic Park” och ”Godzilla”.

Verklighetens köttätande reptiler är dock minst lika skrämmade som Hollywoods fantasimonster.

Ta bara varanen, som på bilden överst i artikeln tar sig uppför en husvägg i Australien.

Kannibalistisk jätteödla

Den respektingivande jätteödlan, som lever i större delen av Afrika, Sydostasien, Nya Guinea og Australien, är en skoningslös dråpare, som inte drar sig för att sätta tänderna i sina egna.

Reptiler och fåglar slukas hela av det skrämmande rovdjur, som använder giftet från sina giftkörtlar i underkäken för att döda sitt byte.

Varanen kan bli upp till två meter lång och har en kraftig nacke och kropp, som skulle göra vilken kroppsbyggare som helst grön av avund.

Varanens superkrafter Varanen har långa och mycket kraftiga klor, som den använder för att klättra i och haka sig fast i träd med.

Har den väl sett ut dig till byte gäller det att lägga benen på ryggen. Den smidiga ödlan kan nämligen spurta med upp till 20 kilometer i timmen.

är varanen för ovanlighetens skull känner sig hotad, slår den kraftigt med svansen och väser högt för att skrämma bort potentiella fiender.

Slagskämpe

Varanen drar sig inte för att slåss, och utmanar gärna andra hanar i våldsamma brottningsmatcher om honornas gunst.

Titta själv i videon här:

Läs också

Kanske är du intresserad av...