Krokodil angriper elefant

I en ovanlig attack biter en afrikansk nilkrokodil sig fast i en elefants snabel vid ett vattenhål i Afrika. Se vilket djur som överlever.

15 november 2010 av Brian Handwerk, National Geographic News

Ett rutinmässigt besök vid vattenhålet resulterade nyligen i en kamp på liv och död för ett par afrikanska elefanter, när de attackerades av en hungrig afrikansk nilkrokodil (bilden).

Turisten Martin Nyfeler från Kloten i Schweiz förevigade det dramatiska mötet med sin kamera under ett besök i Zambias nationalpark South Luangwa i slutet av september.

”Vå såg en elefanthona och dess unge vid vattenhålet och sade [till guiderna] att det här kan bli en bra bild, låt oss stanna här”, säger Martin Nyfeler till National Geographic News.

”Och plötsligt hoppade krokodilen upp. Hela förloppet tog kanske 15 sekunder."

”Även när krokodiler blir större, består deras kost mest av fisk eller mindre djur”, säger Jason Bell, som är assisterande chef för avdelningen för reptiler och amfibier på Philadelphia Zoo i USA.

”Men de är även opportunistiska rovdjur, som gärna väntar på att något ska komma ned till vattenbrynet för att dricka”, säger han. ”Det har hänt att de har tagit unga flodhästar eller bufflar. Även så stora djur kan de dra ned i vattnet.”

Inte ens för den skräckinjagande nilkrokodilen är det dock någon enkel match att nedlägga en elefant – och det tyder på att attacken kanske har skett i desperation eller helt enkelt av misstag, säger Don Boyer, som är chefsherpetolog på San Diego Zoo i USA.

”Rovdjur kan begå misstag”, säger Don Boyer. ”De kan attackera något och så konstatera att, hoppsan, det var visst lite för mycket på en gång.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...