Möt Simpsons-grodan

Forskare har återupptäckt flera arter av grodor och paddor som man trodde var utdöda, däribland en som sägs likna Mr. Burns från tv-serien The Simpsons.

22 november 2010 av National Geographic News

Den två centimeter långa grodan, som ännu inte har fått något namn, ”är utan tvekan en av de märkligaste amfibier jag någonsin har sett”, säger Robin Moore, som är specialist på hotade amfibier hos Conservation International.

Grodan har dessutom ett besynnerligt fortplantningsbeteende: den hoppar över grodyngelstadiet. Honorna lägger ägg på marken i regnskogen, och de kläcks till färdigutvecklade smågrodor.

Förutom denna amfibie, som inte tidigare observerats, har den unika globala insatsen för att återupptäcka amfibier som man betraktat som utdöda – under ledning av Conservation International och International Union for Conservation of Natures grupp av amfibiespecialister – lett till återupptäckten av tre arter, däribland en mexikansk salamander, som inte har observerats sedan 1941, en groda från Elfenbenskusten, som inte observerats sedan 1967, och en groda från Kongo-Kinshasa, som inte har observerats sedan 1979.

Läs också

Kanske är du intresserad av...