Naturliga instinkter: Corroboree-grodan

Han bygger ett mysigt älskogsrede åt henne. Han uppvaktar henne med långa serenader. Han sköter ungarna. Endast 2,5 centimeter lång är han ett så gott parti att damerna köar för att lägga hans ägg.

3 december 2014

Corroboree-grodan parar sig för överlevnad

Corroboree-grodan (Pseudophryne corroboree) är en av Australiens mest hotade grodor, och ju mer den parar sig, desto större är chansen att arten överlever.

En serenad för livet

I början av parningssäsongen använder han sina bakben till att forma mossa till en håla i närheten av ett vattenhål. Sedan brister han ut i en parningssång, som inte avbryts, förrän en hona kliver in i redet. Hon lägger 15–38 ägg, som han befruktar.

Sedan sticker hon, medan han stannar i boet. Han fortsätter med parningsserenaden hela säsongen och lockar upp till tio honor, vars ägg han befruktar. Han stannar i boet i 6–8 veckor, tills det översvämmas av höst- eller vinterregn, då äggen kläcks, och grodynglen väller ut.

Torka hotar grodan

Torka kan få de vattenhål där grodynglen förvandlas till grodor att försvinna. Skogsbränder förstör habitat, och gisselsvampar, som drabbar många groddjur, kan döda corroboree-grodan, innan den blir könsmogen.

I dag finns det omkring 50 individer i naturen. På Melbourne Zoo och Sidneys Taronga Zoo lägger man dock under 2014 som del av ett avelsprogram hundratals ägg, i hopp om att vi även i framtiden ska få njuta av de små friarnas serenader.

Corroboree-grodan

Hemvist: Subalpina regioner i Australiens Kosciuszko National Park

Status: Akut hotad

Fakta: Från huden utsöndrar grodan ­alkaloider som är giftiga.

Läs också

Kanske är du intresserad av...