Nykläckt kameleont vet inte om att den har fötts

Nykläckt och klorformad kameleont ger en sällsynt inblick i babykameleontens första timmar utanför ägget. Se hur det lilla kräldjuret reagerar på att ha kommit till världen.

22 juli 2015 av Maya Wei-Haas

Panterkameleonten får hjälp att ta sig ut ur ägget

Nick Henn från Pennsylvania i USA har förevigat de första ögonblicken av en panterkameleonts liv, efter att det lilla kräldjuret tagit sig ut ur ägget. De unika bilderna visar en nyfödd kameleont som till en början inte förstår att den faktiskt kan öppna sina roterande ögon ta en titt på omvärlden.

Henn är en erfaren uppfödare av kameleonter och var därför rätt man att agera barnmorska för babyn, som inte själv kunde ta sig ut ur ägget.

Med en nagelsax klippte han varsamt hål i äggskalet och förväntade sig att den lilla panterkameleonten genast skulle kvickna till och se sig omkring. I stället låg kameleonten hoprullad i en liten boll. Men snart vecklade den ut sig och kunde påbörja livet.

Den lilla kameleonten på rygg i barnmorskans handflata. Foto av Nick Henn, Canvas Chameleons

Äggtand är kameleontens bästa verktyg

Kameleonter är mycket ljuskänsliga och reagerar normalt snabbt på solens strålar via receptorer på deras huvuden. I naturen kläcks de färgrika kräldjuren oftast under jord, där i stället temperaturförändringar och luftfuktighet sporrar småttingarna att bita sig ut i livet med sin speciella äggtand.

Det tar vilda kameleonter ett dygn från det att de bryter igenom det läderaktiga skalet tills de är helt ute. Man vet inte varför den här babyn inte genast vaknade till liv. Men utan hjälp från barnmorskan hade den inte överlevt.

Se kameleonten kläckas

Videon visar hur panterkameleonter normalt tar sig ut ur de läderaktiga äggskalen och direkt börjar undersöka omgivningarna.

Panterkameleonten

Naturlig livsmiljö: Madagaskar Föda: Insekter Längd: Hanar upp till 45 cm, honor hälften så långa Ungar: 2–3 kullar om året, med drygt 25 ägg per kull Livstid i det fria: Sällan mer än två år

Läs också

Kanske är du intresserad av...