Rekordstor krokodil fångad

En 6,4 meter lång krokodil som fångats i Filippinerna kan vara världens största. Experter är dock skeptiska.

8 september 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

En krokodil, som uppges vara 6,4 meter lång och som fångades levande efter en tre veckor lång jakt, hålls nu fångenskap i Filippinerna.

Den 1075 kilo tunga krokodilen misstänks ha attackerat åtskilliga människor och dödat två. Djuret, som har fått namnet Lolong, överlevde infångandet och hålls i en tillfällig inhägnad i byn Consuelo i närheten av distriktet Bunawan.

De nationella viltvårdsmyndigheterna försöker få bekräftat huruvida reptilen är den största krokodil som någonsin fångats, säger Theresa Mundita Lim från det filippinska kontoret för natur- och viltvård.

Världsrekordet för krokodiler i fångenskap är enligt Guinness Rekordbok en 5,48 meter lång saltvattenkrokodil, som fångats i Australien.

Krokodilexperter är skeptiska

Herpetologen Brady Barr, som leder tv-programmet Dangerous Encounters på National Geographic Channel, säger dock att den typen av påståenden sällan visar sig stämma.

”Jag skulle bli överraskad om den verkligen är sex meter”, säger Brady Barr till National Geographic News och tillägger att storleken först måste bekräftas av en forskare.

Alligatorbiologen Allan Woodward instämmer. ”Man har aldrig hittat en krokodil på mer än cirka 5,5 meter”, säger Allan Woodward, från Florida Fish and Wildlife Conservation Commission i USA. ”Det vore ett anmärkningsvärt språng.”

Huruvida krokodilen står bakom attackerna är omöjligt att få reda på, såvida inte djuret dödas och skärs upp, säger Brady Barr. Myndigheterna fick djuret att kräkas upp maginnehållet, men det innehöll inga människorester.

”Det är bra att de inte dödade den”, säger Brady Barr. ”Det förtjänar beröm är väldigt ovanligt.”

Krokodilfest

Byborna höll en fest för att fira infångandet av krokodilen, som 100 människor enligt nyhetsbyrån Associated Press drog med rep från ett vattendrag till en glänta.

Herpetologen Brady Barr påpekar att de flesta attacker av krokodiler sker för att människan har avlägsnat krokodilernas habitat eller bytesdjur.

I dessa fall ”vänder krokodilerna sig bara mot nästa tillgängliga födokälla, och ibland visar det sig dessvärre vara människor”, säger Brady Barr.

Det kan även hända att en krokodil tar fel på en människa och ett av sina vanliga bytesdjur. Det finns även ”lömska” djur, som dödar människor med flit, men det är mycket mindre normalt, säger Brady Barr.

Generellt, säger han, är ”krokodilen inte skurken”.

Krokodil angriper elefant: Se bilder

Läs också

Kanske är du intresserad av...