VIDEO: Leguan skrämmer iväg fiender med blod från ögonen

När paddleguaner känner sig hotade sticker de inte svansen mellan benen. De tar sikte och skjuter en tjock blodstråle från ögat för att förvirra sina fiender.

7 april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen
> [This Lizard Shoots Blood From Its Eyes](https://www.facebook.com/natgeo/videos/10153541693008951/) > > Watch: When threatened by predators, the short-horned lizard employs a unique—and terrifying—defense tactic. http://on.natgeo.com/1PPbZGO > > Opslået af [National Geographic](https://www.facebook.com/natgeo/) på 2\. april 2016

Anfall är som bekant bästa försvar. Det gäller framför allt i djurens värld, där första slaget kan betyda skillnaden mellan liv och död.

En av de märkligare försvarsmekanismerna tillhör paddleguanerna. De små ödlorna lägger nämligen inte benen på ryggen, när de står öga mot ögla med en hungrig räv eller prärievarg.

I stället skjuter de en stråle av blod ur några små öppningar vid ögonen mot fiendens ansikte.

Blodigt öga är sista bastionen

Blodet tycks smaka illa, för det angripande rovdjuret släpper omgående den blodsprutande leguanen och gör allt för att spotta ut blodet ur munnen.

Blodstrålen är tredje och sista bastion i paddleguanernas försvar. Innan de små ödlorna ser rött försöker de göra sig osynliga med hjälp av sina brunaktiga färger.

Om en leguan trots det blir upptäckt, blåser den upp kroppen som en taggig ballong och stöter ut höga ljud i ett försök att skrämma bort fienden.

Läs också

Kanske är du intresserad av...