VIDEO: Se stor alligator äta liten alligator

En kannibalistisk alligator har fastnat på film i Florida med munnen full av – ja, alligator. Enligt experter äter alligatorer sällan varandra, men när chansen infinner sig hugger de till.

19 april 2016 av Brian Clark Howard

Alligatorn med smak för egna artfränder, som filmades av Alex Figueroa den 13 april i Florida, var enligt uppgift minst 3,5 meter lång. Hanar kan bli upp till en meter längre än honorna och väga mer än 450 kilo, vilket är mer än honorna.

Kannibalism bland alligatorer är ovanligt, säger krokodilexperten Christopher Brochu vid University of Iowa. Han tillägger:

"En alligator äter det den hittar – allt den kan få in i gapet slukas".

Små alligatorer lever farligt

Den lilla alligatorn kan redan ha varit död innan den blev lunch åt den stora.

Eller så var det resultatet av en strid mellan djuren. Jakt på artfränder inträffar ibland.

Riktigt små alligatorer lever farligt. Rovdjur som stora fiskar, hägrar och tvättbjörnar ligger alltid på lur, så ungarna lär sig att vara på sin vakt.

Bland vissa krokodilarter tar de vuxna rollen som föräldrar på allvar för en stund, men när ungarna efter en tid får klara sig på egen hand måste de akta sig även för familjen.

I synnerhet vuxna hanar kan utgör ett hot för de små, eftersom de under parningssäsongen från mars till juni är extra aggressiva och försvarar sina revir.

Farmar skyddar alligatorerna

Den amerikanska alligatorn (Alligator mississippiensis) frodas i dag efter att i årtionden ha hotats av tjuvjakt.

Lagstiftning och alligatorfarmar skyddar djuren och möter samtidigt efterfrågan på kött till restauranger samt skinn till väskor, bälten och skor.

Så även om alligatorer ibland äter upp varandra ser framtiden ljus ut för dem. Inte minst i Florida och Louisiana, där de trivs bra i floder, sjöar och träsk.

Läs också

Kanske är du intresserad av...