Rekordstor pytonorm fångad i USA

Den största pytonorm som fångats i sydöstra USA var full med ägg, vilket tyder på att livet i Florida är perfekt för den icke hemmahörande invasiva ormarten burmesisk tigerpyton, säger experter.

23 augusti 2012 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

En 5,4 meter lång pytonorm har fångats i Florida. Det är den största orm som någonsin hittats i USA:s sydöstra delstat, säger forskare.

En obduktion av den avlivade pytonormen avslöjade enligt ett forskarlag vid University of Florida att den hade 87 ägg i sig.

Den enorma pytonormen fångades i Everglades nationalpark och kommer enligt universitetet att ställas ut på naturhistoriska museet i Florida.

Pytoninvasion

Everglades är hemvist för ett växande bestånd av de invasiva sydostasiatiska pytonormarna, varav en stor del antingen har flytt ut i naturen eller släppts lösa.

Den burmesiska tigerpyton, som ibland hålls som husdjur, är en av nio arter av pytonormar – sammanlagt omkring en miljon ormar – som de senaste 30 åren har importerats till USA, meddelar USA:s Fish and Wildlife Service.

Pytonormar har ”perfekta förhållanden” i Florida

Den tidigare innehavaren av rekordet som den största ormen i Florida var en 5,12 meter lång burmesisk tigerpyton. Fyndet av en ännu större ”är en tydlig indikation på att förhållandena är helt perfekta för dem”, säger J.D. Willson, som är biolog och ormexpert vid University of Arkansas.

Han säger att burmesisk tigerpyton växer sig störst, när det finns gott om föda. I fångenskap kan de bli upp till sex meter långa.

En burmesisk tigerpyton stor som den nya rekordinnehavaren ”borde vara kapabel att äta vilket djur som helst som lever i Florida”, till och med Floridas pumor, säger J.D. Willson. En ny undersökning visar att burmesiska tigerpytonormar lever av en lång rad infödda arter, däribland en del som är på tillbakagång.

Forskare från Florida fångar pytonormar

Pytonorm äter gasell

Pytonorm mot tiger: filminspelning från 1932

Läs också

Kanske är du intresserad av...