Zoltan Takacs

Ormjägaren Zoltan Takacs är en av våghalsarna i porträttserien om modiga män och kvinnor, som tänjer på gränserna inom sitt fält.

10 januari 2013 av Pat Walters

Zoltan Takacs har varit fascinerad av ormar ända sedan sin barndom i Ungern. I egenskap av giftexpert har han besökt över hundra länder och fångat in tusentals kräldjur. Han har samlat deras gift för att komma fram till om det skulle kunna utvecklas till ett läkemedel som kan rädda liv. Själv är han allergisk mot ormgift.

När du en önskan att dö?

Nej, jag tycker om mitt liv. Jag vill inte dö och jag har en familj som jag älskar högt. Jag måste vara försiktig, för tre av mina kollegor har dött av ormbett. Det sista jag önskar är att en dag inte återvända hem.

Har du någonsin blivit biten av en orm?

Sex gånger, och varje gång hade jag bara mig själv att skylla. Första gången var jag 15 år gammal. Senast var i Amazonas i Brasilien 2008. Då blev jag biten av en orm som inte var särskilt giftig, men jag fick en otäck allergisk reaktion där ute, långt från civilisationen.

Vad är det som gör det värt risken?

Mitt mål är att hitta och utveckla ett gift som kan användas vid medicinsk behandling. Ormgifter har redan utvecklats till ett dussintal läkemedel, och en del av dem räddar liv. Om man får en livshotande hjärtinfarkt finns det tre sorters medicin att tillgå och två av dem härrör från kräldjursgift. Det finns hundratusen giftiga djurarter med 20 miljoner olika gifter. Tänk så många nya läkemedel man skulle kunna hitta.

Finns det något sådant som en typisk dag ute i fält?

Nej, det gör det inte. Jag reser till planetens mest avsides belägna trakter. Jag flyger i små flygplan. Jag dyker. Jag övernattar mitt ute i regnskogen eller i öknen. Hindren kan vara allt från infektioner och krokodiler till inbördeskrig, jordskred och pirater. Jag har fängslats, jagats av elefanter och fått gift spottat i ansiktet av en kungskobra.

Laboratoriearbete måste vara rätt trist i jämförelse?

Nej, faktiskt inte. Laboratoriearbetet ger mening åt det jag gör. Som forskare är jag den förste som får inblick i det som naturen har jobbat med i hundratals miljoner år. Vi tar med oss gifterna och analyserar dem och anpassar dem till medicinskt bruk.

Men först måste man hitta gifterna.

Ja. Det enda sättet är att sätta sig på ett plan, flyga ut i regnskogen, tända ficklampan och inleda nattens ormjakt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...