Otroliga bilder: Getter klättrar lodrätt uppåt

Den italienske vandraren Adriano Migliorati tog bilderna av de dödsföraktande getterna på den 49 meter höga Cinginodammen. Enligt den brittiska nyhetsbyrån Caters lockas getterna av saltskorpan på dammens stenar. Gräsätande djur får inte tillräckligt av mineralet med sin vegetariska kost.Cinginodammen är inte helt lodrät, och det ger alpstenbockarna lite fotfäste.

2 november 2010 av National Geographic News

Den italienske vandraren Adriano Migliorati tog bilderna av de dödsföraktande getterna på den 49 meter höga Cinginodammen.

Enligt den brittiska nyhetsbyrån Caters lockas getterna av saltskorpan på dammens stenar. Gräsätande djur får inte tillräckligt av mineralet med sin vegetariska kost.

Cinginodammen är inte helt lodrät, och det ger alpstenbockarna lite fotfäste.

Alpstenbockarna är anpassade till den farliga miljön och har utvecklat en speciell, klyftad klöv, vars mellanrum enligt Smithsonian Magazine är bredare än hos något annat klövdjur. Klöven har dessutom en hård sida, som kan haka sig fast på branta klippor, och en mjuk, gummiaktig innersida, som fungerar som "broms", när djuret påverkas av tyngdkraften, skriver tidningen.

Eftersom dammar i regel byggs i branta klyftor, är Cinginos stupande vägg inte något nytt och ovanligt för alpstenbockarna, som lever i bergen.

Enligt Caters tillbringar dessa växtätare, som ibland kan komma ända upp på 5000 meters höjd, sitt liv med att klättra runt i Alpernas klippiga och branta terräng.

När de salthungriga alpstenbockarna bestiger Cinginodammen, ger de prov på "uppfinningsrikedom och drar fördel av detta människoskapade byggnadsverk i sin miljö", säger Jeff Opperman, som är en ledande rådgivare om hållbar vattenkraft i den amerikanska nonprofitorganisationen Nature Conservancy.

Andra företagsamma arter kan också klara hinder i form av dammar där de vistas. Ål kan bokstavligt talat åla sig upp över vissa dammar, som spärrar vägen för dem, påpekar Jeff Opperman. I alltför många fall fungerar emellertid dammar blockerande för djurlivet, till exempel genom att spärra vägen för vandrande lax och annan fisk.

När vi tänker på dammar, fokuserar vi ofta på allvarliga ämnen såsom att få energibehovet och skyddet av naturen att gå upp i en högre enhet, tillägger Jeff Opperman. Bilderna av getterna sätter detta i "ett lustigt, humoristiskt perspektiv".

Läs också

Kanske är du intresserad av...