Över 100 elefanter har återvänt till naturen

Om elefanter kan bli skadade som vi kan de också botas som vi – ja, kanske till och med lätta­re. Med ömsinta människor som ställföreträdande mödrar och med hjälp av de övriga elefanterna på barnhemmet kan de flesta av de överlevande ungarna återhämta sig och bli välfungerande vilda elefanter igen.

21 september 2011

Om elefanter kan bli skadade som vi kan de också botas som vi – ja, kanske till och med lättare. Med ömsinta människor som ställföreträdande mödrar och med hjälp av de övriga elefanterna på barnhemmet kan de flesta av de överlevande ungarna återhämta sig och bli välfungerande vilda elefanter igen.

Hittills har man lyckats föda upp över hundra föräldralösa elefanter på Daphne Sheldricks barnhem. De har återvänt till naturen, till en början med försiktiga, stapplande steg, eftersom de som ”människoelefanter” är splittrade mellan en djupt känd tillgivenhet till sina mänskliga vårdare och sin sanna naturs starka instinkter.

En kväll under torkperioden kommer en jättestor flock vilda elefanter ut ur skogen för att dricka ur vattentråget i Ithumba i Tsavo, ett av två områden som de föräldralösa elefanterna slussas ut till. Det är 25–30 elefanter – väldiga hanar med långa betar, matriarker, halvvuxna hanar, honor, tidigare föräldralösa och flera nyfödda ungar. Tråget står intill inhägnaden där de föräldralösa elefanterna i Ithumba har samlats för natten. De tittar fascinerat på sina vilda släktingar, som tittar tillbaka mellan slurkarna.

Djurskötarna och jag står bara 25 meter från den vilda flocken, mycket närmare än man normalt kan komma. Och elefanterna har vågat sig betydligt närmare oss människor än vilda elefanter normalt gör. Förklaringen till den närmast drömlika scenen är att de föräldralösa ungarna kommunicerar med den vilda flocken. ”De har berättat för de vilda elefanterna att det är lugnt”, förklarar Ithumbas chefsdjurskötare Benjamin Kyalo. ”Ryktet sprider sig uppenbarligen i Tsavo: Goda människor. Gott vatten. Dit går vi!”

På dagarna följer djurskötarna med de föräldralösa elefanterna ut i skogen för att beta. Mitt på dagen, vid en bestämd mötesplats intill ett lerbad, får de flaskor med mjölkersättning. När en grupp vilda elefanter syns på avstånd samlar djurskötarna de mjölkdrickande ungarna omkring sig och hindrar dem från att gå iväg med de andra. När ungarna har blivit fem till sju år gamla får de lov att ge sig av med de vilda elefanterna. Vissa av dem blir borta i ett par nätter innan de kommer tillbaka till inhägnaden. Det är ungefär som att de sover över hos några kompisar. Andra kommer aldrig tillbaka igen utan blir fullvärdiga medlemmar av en vild familj.

En föräldralös unge vid namn Loijuk var så angelägen om att få ansluta sig till en vild flock att hon vid två tillfällen öppnade porten i Ithumba med snabeln och smet ut. Efter sin andra flykt blev hon upptagen i en vild flock bestående av tidigare föräldralösa elefanter. En annan föräldralös elefant, Irima, hade just fyllt tre år och drack fortfarande mjölk när han ställde sig in hos en vild flock i närheten av Voi, den andra inhägnaden från vilken föräldralösa elefanter slussas ut.

Fem dagar senare hörde djurskötarna i Voi höga, förtvivlade trumpetstötar från ett elstängsel. ”Irima måste ha berättat för flocken att han fortfarande behövde sin mjölk och sin familj av människor och andra föräldralösa elefanter. Han ville hem igen och Edo [en tidigare föräldralös elefant] följde med honom”, berättar Joseph Sauni, chefsdjurskötaren i Voi. ”Djurskötarna öppnade porten och Edo följde med Irima in. Edo drack lite vatten ur brunnen, åt lite och gick sin väg igen. Uppdraget var slutfört.”

Till och med helt ”färdigutslussade” föräldralösa elefanter som Edo kommer ibland tillbaka till inhägnaden för att besöka sin människofamilj. En dag i december 2008 dök matriarken Emily, som kom till barnhemmet i Nairobi 1993, upp vid inhägnaden i Voi med sin flock – och med en överraskning. ”Dagen innan hade hon fött en unge”, berättar Joseph Sauni. ”Hon kom för att visa sin nyfödda. Vi döpte den till Eve.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...