Så undviker du en skrämd vovve till nyår

Människans bästa vän är ofta livrädd för smällare och nyårsraketer. Förtvivla ej! Det finns sätt att hjälpa ditt husdjur genom årsskiftet.

16 december 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Smällare, tjutande och exploderande raketer är stående inslag, när det nya året firas in den 31 december. Årets brakfest är dock ingen höjdare för hundar.

De höga ljuden och plötsliga ljusskenen kan skrämma hundar, och i värsta fall kan nyårsafton utmynna i ett chocktillstånd.

”Det är många som har det svårt. Det är dessvärre väldigt vanligt att hundar påverkas av fyrverkerierna på nyårsafton”, säger Jens Jokumsen vid den danska organisationen Dyrenes Beskyttelse.

Problemet blir bara värre

Hundar reagerar negativt på de höga smällarna, eftersom de inte förstår vad som sker. Eftersom raketer och smällare dyker upp bara en gång om året, kan de ovana ljuden överraska hunden.

“Vi människor kan förstå att det inte är farligt, när en raket skjuter iväg i trädgården. Men det kan inte husdjuren. Därför kopplar de ihop nyårssmällarna med obehag, otrygghet och frustration”, säger Jens Jokumsen och fortsätter:

“Det viktigaste är att vara medveten om problemet. Det är nämligen inget som bara går över med tiden. Risken är i stället att det blir värre från år till år”, säger han.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra om din hund sticker svansen mellan benen och börjar yla, när himlen lyser upp den 31 december.

Jens Jokumsen ger sju goda råd för hur du bäst får din hund säkert genom nyårsafton.

## 1. PÅVERKA DIN HUND TIDIGT Det handlar om att ta hand om problemet, innan det inträffar. Därför är det en bra idé att spela upp ljudet av fyrverkerier och nyårssmällar flera månader innan den 31 december, så att hunden vänjer sig vid de höga ljuden. Samtidigt kan du koppla ljuden till något positivt, till exempel genom att ge hunden en godbit eller en leksak, när du spelar upp de höga smällarna.

## 2. HÅLL DIG LUGN Visa tydligt för hunden att du inte själv reagerar på de kraftiga smällarna, så att den lär sig att de inte är farliga. Om du själv studsar till, när en raket smäller av, för du den otryggheten vidare till hunden.

## 3. DRA NED GARDINERNA De stora ljusblixtarna från raketerna skrämmer hunden, så dra ned gardinerna för att skärma av huden från ljusskenen.

## 4. SPELA LUGNANDE MUSIK Om hunden är van vid musik i hemmet, kan du dölja raketernas oväsen genom att sätta på lugn musik. Hunden blir då mindre uppmärksam på smällarna utanför, eftersom den fokuserar på något välkänt och behagligt.

## 5. KELA MED HUNDEN Visa din hund att den är i trygga händer. Ta till exempel upp den i knäet och gulla med den, när oväsendet är som värst. Det är dock viktigt att du inte pjåskar med din hund, för det indikerar att du själv är otrygg i situationen, och det läder hunden av direkt.

## 6. PRATA MED EN VETERINÄR Om inget annat fungerar, kan du kontakta en veterinär eller en beteendebehandlare och få hjälp att köpa medicin, som lugnar hunden.

## 7. ÅK BORT Den ”enklaste” lösningen är så klart att du inte utsätter din hund för oväsendet i staden utan firar nyår på landet eller i ensommarstuga, där raketerna är färre.

Läs också

Kanske är du intresserad av...