Sällsynt giraff fotograferad i Afrika

Den bleka giraffen med det röda håret har upptäckts i nationalparken Tarangire i Tanzania. Trots sin ”funktionsnedsättning” ser hon ut att stortrivas.

8 februari 2016 av Nadia Deleuran

Enligt Wild Nature Institutes blogg har den uppseendeväckande synen av den gulliga giraffen med rött hår och vit kropp fått en lokal guide att kalla henne Omo – efter ett populärt tvättmedel.

Dr. Derek Lee berättar för den amerikanska nyhetssajten IFLS att giraffens vita hud beror på att dess pigmentceller inte utvecklats som de ska. Ono saknar de celler som utvecklar pigment och ger huden färg.

Sjukdomen förväxlas ofta med albinism, men det rör sig här om ”leucism”. Enligt den amerikanska sidan Outdoorhub är vita djur extra sårbara och löper stor risk att sluta som föda tidigt i sitt liv.

En uppseendeväckande måltid Trots nästan alla odds lever Omo fortfarande och är i dag 15 månader gammal. Enligt forskaren Dr. Derek Lee trivs hon:

”Det verkar som om Omo kommer väl överens med de andra girafferna. Hon iakttas alltid i en stor grupp med giraffer med normal färg. De tycks inte bry sig om att hon har en annan färg", säger han till den brittiska tidningen The Daily Mail.

Giraffen är hotad

  • De senaste tio åren har beståndet av vilt levande afrikanska giraffer minskat med 40 procent.
  • Giraffen hotas av framför allt tjuvjakt, krig och konflikter samt brist på föda och land på grund av människans intåg i giraffens habitat.
  • Trots att det i Tanzania är förbjudet att döda giraffer dödar tjuvjägare och jägare de höga djuren, eftersom om det finns en enorm illegal marknad för deras kött.

Läs också

Kanske är du intresserad av...