Blygsam måltid i jättenät

Åtskilliga dagsländor hänger hjälplösa i Caerostris darwinis nät på denna bild från 2008.Darwin-spindelns nät är gjort av två olika slags silke, förklarar Ingi Agnarsson.De bärtrådar som fäster nätet i grenar tvärs över floder eller sjöar och utgör ”ekrarna” i nätet, är gjorda av silke som påminner om fiskelina. Till spiralen, som fångar bytet, använder spindeln en mer elastisk och klibbigare typ av silke.När en insekt flyger in i nätet, fastnar den, och dess rörelser får silkestrådarna att vibrera, vilket meddelar Caerostris darwini.

22 september 2010

Åtskilliga dagsländor hänger hjälplösa i Caerostris darwinis nät på denna bild från 2008.

Darwin-spindelns nät är gjort av två olika slags silke, förklarar Ingi Agnarsson.

De bärtrådar som fäster nätet i grenar tvärs över floder eller sjöar och utgör ”ekrarna” i nätet, är gjorda av silke som påminner om fiskelina. Till spiralen, som fångar bytet, använder spindeln en mer elastisk och klibbigare typ av silke.

När en insekt flyger in i nätet, fastnar den, och dess rörelser får silkestrådarna att vibrera, vilket meddelar Caerostris darwini.

Spindeln klättrar därefter bort till den fångade insekten och spinner in den i en kokong, så att den kan äta insekten när den får lust.

Till skillnad från de flesta andra spindlar packar Darwin-spindeln ibland in flera insekter i samma kokong som ett slags matpaket för senare bruk.

Läs också

Kanske är du intresserad av...