Kom tätt inpå de små hoppspindlarna

Thomas Shahans fascination för hoppspindlar har fått honom att uppsöka och fotografera de lustiga varelserna. Resultatet har blivit en väldigt speciell bildserie, som låter dig komma riktigt nära de harlösa spindlarna.

8 mars 2012 av Thomas Shahan

Fotografen berättar om sin fascination för hoppspindlar.

Hoppspindlar är festliga, kvicka, vida utbredda och helt harmlösa. Som många andra spindlar blir de dock ofta förbisedda.

Genom att skapa kraftigt förstorade porträtt av de spindlar som jag hittar hemma i Oklahoma i USA, vill jag öppna människors ögon för dessa fascinerande varelser. Ända sedan jag första gången lade märke till en hoppspindel i min trädgård har jag varit fascinerad.

Jag lärde mig deras namn och beteenden och började leta efter dem i lokala parker och reservat som Oxley Nature Center, där jag fick syn på denna Phidippus putnami (på bilden överst), som är stor som en tumnagel.

Nu när jag vet var jag ska leta – deras silhuetter är ofta synliga genom de blad som de sitter på – kan jag snabbt hitta dem. Jag försöker fotografera dem där jag hittar dem, men ibland tar jag med en inomhus för att fotograferas, innan jag släpper ut den igen.

Hoppspindelfamiljen har nästan inte förändrats på flera miljoner år. Jag tror att det beror på att de är så perfekt utvecklade med färgseende, förmåga att smälta in i omgivningen, invecklade parningsritualer och jakttekniker. Det som driver mig är att inviga folk i deras charm och skönhet.

Thomas Shahan

Se fler av Thomas Shahans charmerande spindlar här: thomasshahan.com

Läs också

Kanske är du intresserad av...