Spindlar har utvecklat extra ben

Forskare har kanske kommit på varför spindlar är så ”krypiga”. En ny undersökning visar att de har fler ben än de egentligen behöver.

10 juni 2011 av Matt Kaplan, National Geographic

Forskare som har samlat in flera tusen spindelhonor i naturen, har upptäckt att över tio procent av alla spindlar saknar ett eller fler av sina åtta ben.

”Vi funderade på om det på något sätt var ett problem för dem”, säger en av undersökningens upphovsmän, Alain Pasquet vid universitetet i Nancy i Frankrike.

Forskarlaget placerade 123 spindlar av arten Zygiella x-notata i varsin plastbehållare, där djuren kunde göra spindelväv. Sextio av spindlarna hade åtta ben, medan 63 stycken saknade ett eller fler ben.

Alain Pasquet och hans kollegor fann att nät gjorda av spindlar med minst ett ben för lite inte skilde sig nämnvärt från nät gjorda av spindlar med alla ben intakta.

Sexbenta spindlar är fortfarande bra jägare

Därefter släppte forskarna in flugor i behållarna och upptäckte att spindlarna med färre ben inte hade några problem att fånga och äta insekterna.

”Det var en stor överraskning. Vi hade förväntat oss att avsaknaden av ett ben skulle gå ut över spindlarnas förmåga att fånga föda, men det gjorde den alls inte”, säger Alain Pasquet.

Mot bakgrund av resultaten anser forskarna att spindlar har ben som de egentligen inte behöver – vilket är en fördel, när de till exempel ska komma undan ett rovdjur, som har bitit sig fast i ett ben.

Det ser dock ut att finnas en gräns för hur många ben en spindel har råd att förlora. I naturen fann forskarna endast få spindlar som saknade fler än två ben. Och i laboratoriet gjorde dessa fembenta spindlar sämre nät.

Studiet av spindlarna och deras ben har publicerats i ett av de senaste numren av tidskriften Naturwissenschaften.

Läs också

Kanske är du intresserad av...