Supergiftig men lyckligtvis nästan blind

Den är nästan blind och har en giftkörtel på spetsen av klosaxen.

7 februari 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Den 1,3 centimeter långa klokrypararten Cryptogreagris steinmanni hittades nyligen i höglänta grottor vid Glenwood Springs i Colorado.

Klokrypare liknar små skorpioner utan den långa svansen med giftkrok. Den nya arten har dock långa klosaxar med giftkörtlar på spetsen, vilket säkert gör det lättare för den att fånga snabba bytesdjur som hoppstjärtar i mörkret.

Sannolikt finns den nya klokryparen bara i Glenwood Caverns och Historic Fairy Caves, säger undersökningens upphovsmän.

Många av grottorna är som öar, nästan isolerade miljöer, där ryggradslösa djur … utvecklas, så att de är anpassade till ett liv under marken”, sade grottbiologen David Steinmann från zoologiska avdelningen på Denver Museum of Nature and Sciences [Denvers naturvetenskapliga museum]. Steinmann samlade exemplar av den nya arten, efter att den år 2000 hittats av naturguiden Micah Ball.

Klokryparen är med sina primitiva ögon och ljusa färg perfekt anpassad till en tillvaro i mörker och kyla och har troligen sprungit runt i grottgångarna i flera miljoner år, sade David Steinmann.

Den nya klokryparen har varit svår att hitta – hittills

Man vet inte mycket om C. steinmanni, men man anser att den är sällsynt, lever relativt länge och kan försvara sig mot hot genom att rulla ihop sig som en boll.

Den har levt obemärkt så länge eftersom den smälter ihop med stenarna – och för att väldigt få människor har krupit runt i grottorna för att leta efter små djur.

Steinmann är en ambitiös grottforskare och har hittills hittat över hundra nya ryggradslösa arter i grottor i Colorado, däribland minst sju enbart i Glenwood Springs.

”Det är alltid roligt att se vad som finns därute.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...