4. Stor efterfrågan på mammutbetar

Priset på betar fördubblat på två år

6 juni 2013

Priset på betar fördubblat på två år

Ingen av betjägarna som jag träffar under en expedition till norra Sacha har någonsin lämnat den sibiriska tundran. Likväl är de fullt på det klara med den kinesiska efterfrågan, som under de senaste två åren har lett till en fördubbling av priset på mammutbetar av hög kvalitet. Sådana säljs numera för närmare 6000 kronor kilot i regionhuvudstaden Jakutsk, och på andra sidan den kinesiska gränsen kan priset mycket väl vara det dubbla. I en antikaffär i Hongkong har jag sett en tre meter lång mammutbete med ett synnerligen intrikat backanaliskt motiv som kostade över sju miljoner kronor. När betjägarna får veta att jag bor i Peking frågar de allihop ivrigt om jag möjligen kan sätta dem i förbindelse med någon kinesisk köpare.

Många som letar betar

Jakten på mammutbetarna pågår överallt i Sacha. I byn Kazatje, som är centrum för handeln på Jana, gör betjägarna sig redo att korsa tundran på snöskotrar, i bärplansbåtar och till och med i terränggående fordon från Sovjettiden. Vid en ensligt belägen smältvattensjö utforskar jag förhistorisk lera och is längs den eroderade kusten tillsammans med en grupp betjägare när en darrande ung man plötsligt dyker upp ur det iskalla vattnet iklädd våtdräkt och cyklopöga: ännu en jägare som vill ligga steget före alla andra. Längre nedför Jana spolar ett par män med vattenslangar upp tunnlar i en vägg av svart is: en guldgruva av betar, benfragment och mammutkadaver.

Forskare letar efter livskraftiga celler för kloning

Jag har kommit hit till Muus Chaja med en betjägare som har flera anställda och som styr sitt fartyg och sina mannar från toppen av en 400-kiloshög med mammutbetar. Elfenbenet ska fraktas längre uppför floden och säljas, men först vill han ta en tur till isgrottorna där en grupp ryska och sydkoreanska forskare håller på att försöka ta ut mammutvävnad i hopp om att hitta livskraftiga celler som de kan använda till kloning. För ett par år sedan hittade betjägaren 30–40 betar i en enda isgrotta, men i dag är hans mannar mer missmodiga. De har bara hittat två betar på hela sommaren. Det räcker inte på långa vägar för att deras familjer ska klara sig igenom vintern. "Det finns inget mer att hämta här", säger en av betjägarna. "Det är därför alla åker ut till öarna."

Läs också

Kanske är du intresserad av...