Varför dödar lejon människor?

Varje år hamnar hundratals människor i klorna på djungelns konung. Attackerna är ett utmärkt exempel på det som lejonen har utvecklat till perfektion – att vara ett rovdjur i näringskedjans topp, säger en forskare.

8 juni 2015 av Mary Bates / National Geographic

”Nästan alla levande varelser som befinner sig i närheten av lejon utgör ett potentiellt byte, och den som tror sig vara ett undantag är korkad”, säger Luke Dollar, som leder National Geographics projekt om stora kattdjur, Big Cats Initiative.

”Jag kan tänka mig att alla andra primater som lever sida vid sida med stora kattdjur är pinsamt medvetna om den roll de har i förhållande till de rovdjur som står överst i näringskedjan här på jorden.”

Luke Dollar säger att faran uppkommer om vi låter oss invaggas i en falsk trygghet, medan vi vistas i närheten av lejon och andra köttätare.

”Vi har inte fördelen av vare sig klor, stora hörntänder eller kroppsstorlek”, säger han.

Respektera lejonet: djungelns konung

Luke Dollar uppskattar att dussintals, om inte hundratals människor angrips av lejon varje år.

I naturen kan gamla eller sjuka lejon börja attackera människor, eftersom de inte klarar av att fånga sina vanliga bytesdjur, och för att människor generellt sett utgör lätta byten.

"Om en människa står bredvid en impala, och ett lejon bestämmer sig för att skaffa något att äta, är det sannolikt att impalan kommer undan och att människan inte gör det.”

För den sakens skulle bör människor dock inte vara rädda för att studera lejon i naturen, säger Luke Dollar, men de ska vara medvetna om att de kan betraktas som potentiellt byte, och förhålla sig till det.

Exempelvis föreskriver reglerna för Lion Park att besökare ska hålla fönstren stängda, medan de kör genom djurparken, så att de därmed bidrar till att förebygga angrepp från djuren.

”Vi måste komma ihåg att det finns en anledning till att vi kallar dessa djur för djungelns konung”, säger Luke Dollar. ”Vi måste respektera vad de är, precis som att vi bör respektera deras naturliga beteende.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...