Världens snabbaste djur

En av de stora katterna, geparden, har krossat världsrekordet i 100 meter. Tiden på 5,95 sekunder får Usain Bolts världsrekord på 9,58 sekunder att likna en söndagspromenad. Se videon med den extremt snabba geparden.

7 augusti 2012 av Roff Smith, National Geographic News

Hur snabbt kan en gepard springa?

Om du trodde att den olympiske guldmedaljvinnaren i 100 meter, Usain Bolt, var snabb får du tänka om. Cincinnati Zoos elva år gamla gepard, Sarah, har satt ett nytt världsrekord med tiden 5,95 sekunder och är därmed världens snabbaste djur.

Första gången Gepard Sarah förtjänade titeln som världens snabbaste landdäggdjur var 2009, när hon tillryggalade 100 meter på 6,13 sekunder och slog det tidigare rekordet som sattes av en sydafrikansk hangepard vid namn Nyana 2001.

Sarah utraderade alla 100-metersrekord, när hon tidigare i år klockades för 5,95 sekunder. Hennes 100-meterslopp var nästan fyra sekunder snabbare än den regerande världsmästarens, Usain Bolt från Jamaica, som har sprungit samma distans på 9,58 sekunder. Den blixtsnabba gepardens toppfart mättes till 98 km/h.

Gepard med högt tempo

Kameror filmade rekordloppet som Gepard Sarah genomförde i sitt första försök, medan hon jagade en "hare" i form av en luddig leksakshund på en specialkonstruerad bana som hade godkänts av ett kontrollorgan under USA:s friidrottsförbund.

Video: Gepard Sarah sätter nytt 100-metersrekord, se världens snabbaste djur

"På Cincinnati Zoo är det vårt mål att varje dag ge varje besökare en upplevelse av naturens djurliv, bland annat de stora katterna, och inget ger en större upplevelse än att se en gepard ge allt i vårt Cheetah Encounter. Vi är mycket stolta av Gepard Sarah, vår världsrekordhållare, därför att hon är en fantastisk ambassadör för sina gepardsläktingar ute i naturen", säger Thane Maynard, som är chef för Cincinnati Zoo & Botanical Garden i USA.

"Cincinnati Zoo har stött bevarandet av geparder i Afrika i över 20 år och lyckligtvis är geparden en art som har möjlighet att springa ifrån sin egen utrotning."

Gepard Sarah och de fyra andra geparderna på Cincinnati Zoo, som ingår i projektet Cat Ambassador Program, var på besök i djurparkens regionala fortplantningsanläggning för geparder som led i ett projekt vi beskriver närmare i en artikel i novembernumret av magasinet Naional Geographic. Där kan du också se banbrytande höghastighetsinspelningar av geparder i rörelse, så att du verkligen kan se hur snabbt en gepard kan springa.

Rekordsnabb gepard

Geparder är byggda för höga hastigheter. Tack vare den smidiga ryggraden kan deras förben sträckas långt fram i varje steg, vilket gör dem kapabla att rillryggalägga mellan 6,1 och 6,7 meter per steg, ungefär samma distans som en kapplöpningshäst. De stora katterna svävar över mark under mer än hälften av tiden de springer. Deras klor är hårda och skarpa som dubbar, vilket ger dem ett ovanligt bra fotfäste när de springer.

Geparder är utrotningshotade och det totala beståndet i världen har krympt från omkring 100 000 år 1900 till ett uppskattat antal på 9000 till 12 000 geparder i dag. Cincinnati Zoo har döpts till "världens gepardhuvudstad" på grund av dess bevaringsinsats med hjälp av undervisning, offentlig förmedling och fortplantningsprojektet för geparder i fångenskap. Totalt har det fötts 64 gepardungar i Cincinnati.

Läs också

Kanske är du intresserad av...