VIDEO: Pingvin simmar 320 mil för att hitta sin räddare

Sjuttioettårige Joao Pereira de Souza från Brasilien räddade 2011 pingvinen JingJin från en säker död. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.”Jag älskar pingvinen som jag älskar mitt eget barn”, säger räddaren.

14 mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

På en solig tropisk ö nära den brasilianska storstaden Rio de Janeiro har en 71-årig pensionär och en pingvin blivit bästa vänner.

Det omaka paret möttes 2011, när öbon Joao Pereira de Souza fann pingvinen strandad nära sitt hus, insmord i olja och nära att dö.

Unikt band mellan pingvin och pensionär

Joao Pereira de Souza tog den lilla fågeln under sina vingar och vårdade den i elva månader, tills den åter satte kurs mot sin hemvist i Patagonien i Chile – mer än 300 mil därifrån.

Ett par månader senare dök pingvinen åter upp på stranden hos sin räddare, och sedan dess har de varit oskiljaktiga.

JingJin lever hos sin brasilianske räddare åtta månader om året, varpå den simmar de 320 milen tillbaka till Patagonien för att häcka.

Det starka band som pingvinen JingJin har knutit till sin brasilianske räddare är helt unikt, menar forskarna.

Pingvinen viftar på stjärten av glädje

Jag har aldrig sett något liknande”, säger biologen Joao Paulo Krajewski till tidningen The Independent och fortsätter:

”Pingvinen verkar tro att den är släkt med Joao Pereira de Souza. När JingJin ser honom, viftar den med stjärten och piper av glädje.“

För pingvinens 71-årige räddare är kärleken ömsesidig.

”Jag älskar pingvinen som jag älskar mitt eget barn. Och jag tror att den älskar mig”, berättar de Souza för Wall Street Journal.

LÄS MER: Galleri: Kejsarpingvinen

Läs också

Kanske är du intresserad av...