Vinnarna har korats: Här är årets vackraste naturbilder

Vinnarna av detta års utgåva av den prestigefyllda tävlingen Wildlife Photographer of the Year har precis korats, och ännu en gång erbjuds det gott om möjligheter att komma tätt inpå några av de vackraste hörnen och varelserna på vår planet.

28 oktober 2016 av Nanna Vium / Illustrerad Vetenskap

Trädkronorna i Borneos regnskogar, de smala och smutsiga gatorna i en förstad till Bombay och havet utanför Mexikos kust.

Natural History Museum i London har precis korat vinnarna i sin prestigefyllda fototävling Wildlife Photographer of the Year. Ännu en gång låter några av världens främsta naturfotografer oss se planetens vildhet, drama och mångfald på nära håll.

Träffar rakt i hjärtat

Tävlingens jury fick in inte mindre än 50000 naturbilder från 95 länder, och endast 100 av dem klarade sig hela vägen till finalen, där en handfull till slut utsågs till vinnare i de olika kategorierna.

Enligt Michael Dixon, direktör för Natural History Museum, fortsätter mängden talanger att imponera, trots att det i år är 52:a gången i rad som tävlingen hålls.

”Vinnarbilderna träffar oss i hjärtat och uppmanar oss att se naturen på nya sätt”, konstaterar museet i ett uttalande.

Här kan du se ett urval av vinnarbilderna och finalisterna från årets tävling – Du kan se bilderna i stort format genom att klicka på dem.

_Den sammantagna vinnaren blev detta ögonblick fångat av den amerikanske fotografen Tim Laman, som dokumenterar en ung orangutanghane i färd med att kämpa sig uppför stammen på ett 30 meter högt träd i regnskogen i nationalparken Gunung Palung på Borneo.

Tim Laman kände på sig att den unge hanen ville åt de söta frukterna i toppen på trädet och tillbringade själv tre dagar med att klättra uppför och nedför stammen för att installera flera Go Pro-kameror bland bladen.

>> Kom tätt inpå några av världens mest unika djurarter på en tiodagars expedition till Galápagos.

_

_Sextonårige Gideon Knight från Storbritannien blev tävlingens andra vinnare med bilden ”The Moon and the crow". Bilden är tagen i en park nära hans hem, och när Gideon fick syn på kråkan på grenen tyckte han att den såg ut som något ur en saga.

”Om en bild kunde vara en dikt, skulle den se ut så här. Kråkan är ett oälskat djur, men här har den förvandlats till något vackert", löd en del av juryns motivering._

Medan invånarna sover smyger en leopard ljudlöst omkring på de smala och smutsiga gatorna i en förstad till Bombay i Indien. Bortsett från enstaka attacker på människor är de stora katterna en accepterad del av gatubilden, när de nattetid söker av gatorna på jakt efter mat, som mest består av herrelösa hundar. Fotografen Nayan Khanolkar väntade i fyra månader för att fånga detta ögonblick av fredlig samexistens mellan rovdjur och människa, som knep förstaplatsen i stadskategorin.

Fotojournalisten Paul Hilton från Storbritannien var inte förberedd på vare sig den obehagliga synen av eller den fräna lukten av mer än 4000 döda myrkottar, när han besökte ett fartyg i Indonesien. Myrkottar är den djurart som är föremål för den mest omfattande illegala handeln av alla. Köttet äts som statussymbol och på en del håll i världen tror man felaktigt att deras fjäll kan bota ett flertal åkommor. Paul Hilton vann Wildlife Photojournalist-priset.

Tony Wu från USA vann undervattenskategorin med denna bild av flera tusen snapperfiskar inbegripna i en orädd parningsdans kring ögrupperna Palau i Stilla havet.

**>>Res i Darwins fotspår på en tio dagar lång expeditionskryssning.

**

Lance van de Vyver från Nya Zeeland blev en av finalisterna i kategorin svartvitt med bilden av ett ungt lejons klor och en myrkottes ärrade rustning. Det tog 14 timmar innan lejonet tappade intressent för sin runda leksak.

Vinnare i växtkategorin blev Valter Binotto från Italien med denna fantastiskt detaljerade närbild av ett hasselträds hanliga och honliga blommor, och de många tusen pollenkorn som helst ska nå de små röda honblommorna.

I sex månader lämnade fotografen Charlie Hamilton James sin kamera på samma ställe i en nationalpark i Wyoming i USA. Han visste att man just där brukade lägga djurkadaver för att hålla björnarna borta från vägarna. Efter att ha bläddrat igenom 200000 bilder från den självutlösande kameran fann han detta foto, som gav honom en plats i finalen i kategorin däggdjur.

Läs också

Kanske är du intresserad av...