Arkeologer påbörjar utgrävning av ”Lost City” i Honduras

Knappt ett år efter fyndet av den ”bortglömda staden” i Honduras djungel ska en ny expedition finna svar på vilken civilisation den mytomspunna staden döljer.

26 januari 2016 av Mark Strauss / National Geographic

Upptäcktsresande har i århundraden berättat historier om en mytomspunnen ”Lost City” (bortglömd stad) i Honduras täta djungler, och landets infödda befolkning har bidragit med berättelser om ett mystiskt "vitt hus".

Förra våren fann arkeologer spår av den bortglömda staden, och nu har utgrävningen av dess kulturskatter påbörjats. Förhoppningen är att arkeologernas arbete ska visa vad som är myt och vad som är verklighet.

President besöker djungelskatt

De första utgrävningarna har redan avslöjat pyramider, torg och mystiska stenfigurer.

Upptäckten har väckt så mycket uppmärksamhet att landets president, Juan Orlando Hernandez, har besökt platsen för att delta i undersökningen av de första föremålen från djungelstaden.

Militären skyddar varjaguar

Fyndet i den avsides belägna regionen Mosquitia i östra Honduras publicerades av arkeologerna i mars förra året.

Bland föremålen finns en staty av en jaguarmänniska, en ”varjaguar", som tillsammans med de andra föremålen har skyddats av militär personal.

Expeditionen leds av arkeologen Christopher Fisher från universitetet i Colorado, som med stöd från Honduras regering och National Geographic kommer att tillbringa en månad med att gräva ut figurer och andra föremål.

Okänd civilisation

”Vi hoppas kunna avslöja vilken kultur vi bevittnar", säger chefen för Honduras Institut för Antropologi & Historia, Virgilio Paredes, som följde med presidenten till utgrävningen.

Forskarna kommer inom kort att presentera en plan för mer omfattande undersökningar i området, som verka hysa åtskilliga ”bortglömda städer".

Arkeologerna tror att upptäckten av flera stadssamhällen tillsammans kommer att representera något ännu viktigare och större, nämligen ett vittnesbörd om en hittills okänd civilisation.

Läs också

Kanske är du intresserad av...