Askungen-ögonblick för arke­olo­gin

Arkeologistuderande hittar världens äldsta sko i en grotta i Armenien.

27 april 2012

Det är rena Askungen-ögonblicket för arkeologin.

När doktoranden Diana Zardaryan vid Armeniens arkeologiska institut hittade denna lädersko från kopparåldern i en grotta, ledde det till omedelbara spekulationer om vem skons ägare kunde tänkas vara.

Den 5500 år gamla skon är världens äldsta fotbeklädnad av läder. Äldre sandaler av gråbofibrer har hittats i USA. Skons ägare var troligen en kvinna med skostorlek 37.

Förhållandena i Areni-1-grottan var nästintill optimala för konservering, med små temperaturväxlingar och låg luftfuktighet. Skon var stoppad med gräs, ett tecken på att ägaren tog hand om sina saker.

Grottan var en rituell plats. Forskarna har hittat rester av världens äldsta vintillverkning i närheten av avhuggna kranier i kärl. Det tyder på att den förhistoriska Askungen tillhörde ett utvecklat samhälle med offerriter.

Arkeologerna hoppas att utgrävningen, som delvis stöttas av National Geographic, ska ge svar på flera frågor: Varför var det bara en sko? Användes den i någon form av ritual? Var bodde folket som använde grottan?

Läs också

Kanske är du intresserad av...