Vanligtvis är det diamanter man letar efter längs södra Namibias kust. En tio meter hög vall som stänger ute Atlantens bränningar skyddar den omfattande gruvdriften på platsen där det portugisiska vraket hittades i april 2008. Man gjorde paus i gruvdriften och arkeologerna kom genast för att gräva ut vraket.

Galleri: Diamantskeppet

4 november 2009

Ett gåtfullt guldfartyg från 1500-talet har plötsligt dykt upp i en förbjuden zon i Afrika.

Gruvarbetarna och arkeologerna stod under ständig bevakning medan de räddade resterna av fartyget och den dyrbara lasten. Den diamantspäckade sanden sögs bort från vraket, som grävdes ut på bara tio veckor.

Med hjälp av astrolabier beräknade dåtidens upptäcktsresande breddgraden genom att mäta solens och kända stjärnors höjd över horisonten (när vädret tillät observationer).

En 12,5 centimeter lång spruta användes troligen för att ge kvicksilverinjektioner mot syfilis, en sjukdom som grasserade i 1500-talets Europa.

I fartygets kistor fanns spanska och portugisiska mynt såväl som venetianska, florentinska och moriska. I vraket hittades närmare 23 kilo guldmynt, pengar som skulle användas till inköp av dyrbara kryddor från Indien.

Tennkärlet nedan fungerade förmodligen som en enkel grötskål för en av de olycksaliga sjömännen.

En luskam – kanske gjord av trä eller elfenben – påminner oss om de pestbesmittade, klaustrofobiska förhållanden som besättningen var tvungen att utstå.

Koppartackor var några de första bevisen för vrakets existens som man hittade, och flera ton av dem har grävts ut.

Passare, som hittats i vraget, hjälpte styrmännen att ta ut fartygets kurs och position. I början av 1500-talet producerades många av Europas förnämsta kartor och navigationsinstrument i Portugal.

Små mängder kvicksilver – som troligen medfördes som botemedel mot syfilis – samlades mödosamt upp ur sanden som omgav vraket.

Arkeologen Bruno Werz väntar på att lotsa ner en bit av fartygets träriggning i en tank fylld med sötvatten, där den ska förvaras. Sällsynta skatter som denna kan ge oss helt nya perspektiv på Portugals guldålder.

Utgrävningslaget åt och vilade i bussen överst till höger.

Namibiska ämbetsmän besökte utgrävningen för att se till att upphittade föremål (till exempel mynt, nederst) och mänskliga kvarlevor hanterades korrekt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...