Galleri: Orkneyöarnas gåtfulla tempel

En dag omkring år 3200 före Kristus beslutade stenåldersfolket på Skottlands avsides belägna Orkneyöar sig för att bygga något riktigt­­­ stort...

14 augusti 2014 av Roff Smith

På Orkneyöarna utanför Skottlands kust har arkeologer funnit ett mystiskt byggnadskomplex från yngre stenålder. Komplexet innehåller ett stort antal byggnader – bland annat en av de största byggnader med tak som uppförts i Nordeuropa i förhistorisk tid. Den var över 25 meter lång, 19 meter bred och hade 4 meter tjocka murar.

Utgrävningsledaren, Nick Card från arkeologiska institutionen vid University of the Highlands and Islands, säger att upptäckten av dessa förbluffande ruiner vänder upp och ned på Storbritanniens förhistoria. ”De byggdes för att dominera landskapet – för att imponera på, inge vördnad i, inspirera och kanske skrämma alla som såg dem. De människor som byggde detta tänkte stort. De hade ett budskap.”

Vad budskapet var och vem den tänkta mottagaren var är fortfarande ett mysterium. Även om byggnadskomplexet på Orkneyöarna brukar betecknas som ett tempel, har det sannolikt fyllt flera olika funktioner under de tusen år som det var i bruk. Det är uppenbart att många människor samlades här för årstidernas ritualer, högtider och marknader.

Läs artikeln: Före Stonehenge

Läs hela artikeln om Orkneyöarnas förbluffande stenålderstempel från National Geographic 8/2014 här:

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara några ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...