Gobimordfall under lupp

För cirka 500 år sedan stryptes nio familjemedlemmar i Gobiöknen. Efter morden lämnades de med repen kvar runt halsen. Liken, som mumifierades av ökenluften, lades senare i en grotta, där några herdar hittade dem 1974.Undersökningar av offren, däribland ett spädbarn och en 40–50 år gammal man (på bilden ovan), hjälper nu forskarna att rekonstruera nomadernas hårda liv under den tidiga Mingdynastin.En teori går ut på att morden inte var något brott, utan ett straff. Kanske medförde en enskild individs lag­överträdelse att hela familjen straffades.

8 december 2011

För cirka 500 år sedan stryptes nio familjemedlemmar i Gobiöknen.

Efter morden lämnades de med repen kvar runt halsen. Liken, som mumifierades av ökenluften, lades senare i en grotta, där några herdar hittade dem 1974.

Undersökningar av offren, däribland ett spädbarn och en 40–50 år gammal man (på bilden ovan), hjälper nu forskarna att rekonstruera nomadernas hårda liv under den tidiga Mingdynastin.

En teori går ut på att morden inte var något brott, utan ett straff. Kanske medförde en enskild individs lagöverträdelse att hela familjen straffades.

Läs också

Kanske är du intresserad av...