Huvudlös kung hel igen

Huvudet som en gång bar den franska kungakronan väger cirka två och ett halvt kilo. Det har utmärkande knivsår, ett hål i ena örat och ett sår vid näsan. Med hjälp av dessa ledtrådar och en del resterande vävnad och organ har forskare från flera vetenskapliga fält konstaterat att det balsamerade kraniet tillhörde Henrik IV, den franske kung som ­mördades år 1610.

5 december 2011

Huvudet som en gång bar den franska kungakronan väger cirka två och ett halvt kilo. Det har utmärkande knivsår, ett hål i ena örat och ett sår vid näsan.

Med hjälp av dessa ledtrådar och en del resterande vävnad och organ har forskare från flera vetenskapliga fält konstaterat att det balsamerade kraniet tillhörde Henrik IV, den franske kung som mördades år 1610.

Under franska revolutionen vanhelgades kungens kvarlevor och hans huvud var sedan borta i över hundra år. Ett kranium som påstods vara Henrik IV:s såldes på auktion i Paris i början av 1900-talet, varefter det obemärkt flyttade runt mellan privata samlare.

Från 1955 till i fjol förvarades kraniet på vinden hos en skattmas. Efter nio månaders vetenskapliga undersökningar har kraniet återbördats till kungliga släktingar och begravts i klosterkyrkan Saint-Denis utanför Paris, så kanske kan det kungliga huvudet slutligen finna frid.

Läs också

Kanske är du intresserad av...