Huvudlös kung hittad

Finns det ett samband med Kleopatras grav? Fyndet av en egyptisk kungastaty utan huvud ger stöd åt teorier om att Egyptens sista drottning kanske vilar i Taposiris Magna.

28 maj 2010 av Andrew Bossone, Cairo, National Geographic News

En stor, huvudlös staty av en grekisk kung har hittats i ruinerna av ett gammalt egyptiskt tempel, och det ger stöd åt teorier om att byggnaden kan vara den sista viloplatsen för Marcus Antonius och Kleopatra, säger ledarna för utgrävningen.

De senaste fem åren har arkeologer letat runt templet Taposiris Magna cirka 45 kilometer väster om hamnstaden Alexandria i hopp om att hitta parets grav.

Den nyupptäckta statyn av svart granit – som utan huvud är omkring 1,8 meter hög – anses föreställa kung Ptolemaios IV. En kartusch utskuren av samma sten och med hans namn på hittades nära statyns fot.

Ptolemaios IV är en av flera grekiska kungar, som regerade Egypten under den ptolemaiska perioden från 332 till 30 före Kristus.

Förutom den huvudlösa statyn har det egyptisk-dominikanska utgrävningslaget hittat en inskription skriven på grekiska och med hieroglyfer i resterna av grunden under ett av templets hörn. Texten berättar att Ptolemaios IV, som regerade från 221 till 205 före Kristus, beställde templet.

Experter har hittills trott att templet byggts under Ptolemaios II, som regerade från 282 till 246 före Kristus.

”Med avseende på teorin om Kleopatras grav förhåller det sig så att ju senare det är byggt, desto större är chansen att det kan ha en koppling till henne – och desto större chans är det att det användes medan hon levde”, säger Salima Ikram från Egyptiska museet i Kairo, som inte har deltagit i utgrävningarna i Taposiris.

Under de senaste utgrävningarna har arkeologerna även hittat en rad två meter höga socklar till sfinxer utanför templets norra ingång, där granitstatyn hittades.

Enligt forskarna tyder socklarna på att den norra ingången – och inte den östra portalen, som man tidigare har trott – var byggnadens huvudingång. Andra egyptiska tempel har också sfinxer som leder upp till ingången.

Läs också

Kanske är du intresserad av...