Mumierna blottas med ny teknik

Nya avancerade skanningmetoder avslöjar mumiernas hemligheter.

21 januari 2010

Forskarna trodde att prästinnan Meresamun från Thebe led av struma, eftersom hennes mumie har en bula på halsen. När forskarna CT-skannade mumien, fann de dock något annat: balsamerarna hade lagt in stoppning för att göra prästinnans hals större.

Öppnar man en förseglad sarkofag kan man förstöra mumien inuti. Med hjälp av högteknologiska medicinska instrument kan experterna dock titta utan risk. Man har länge använt röntgen för det syftet, men resultaten är inte alltid tillförlitliga. Nu är CT-scanningar så kraftiga att de kan visa skivor i 3D på en halv millimeters tjocklek – och de löser många års osäkerhet. Forskarna kan nu ta reda på mumiernas ålder vid tidpunkten för döden och se hur personer med högre status fick en balsamering av högre kvalitet.

Skanningarna har funnit bevis för en uråldrig gallsten (som man tidigare trodde var en skarabé), cancer och till och med en person som gnisslat tänder. Inget har dock varit så överraskande som analysen av en 2800 år gammal mumie på Brooklyn Museum i New York. ”Du sade att detta var en kvinna!” sade röntgenologen. I ett slag blev mumien, som i 80 år har varit känd som Lady Hor, till en man.

Läs också

Kanske är du intresserad av...