Sju mysterier arkeologerna kommer att lösa under det här seklet

National Geographics arkeolog Fredrik Hiebert blickar framåt och förutser åtskilliga nya arkeologiska upptäckter och vetenskapliga genombrott under 2000-talet.

13 oktober 2015 av Kristin Romey

Sedan Hiram Bingham 1912 med stöd från National Geographic och en Kodakkamera över axeln upptäckte Machu Picchu, har utvecklingen av hårdvara till arkeologerna kommit långt.

Laserskannrar och supersnabba datorer ska ge forskarna en hjälpande hand, och kommer enligt Fredrik Hiebert att föra fram nya, viktiga fynd i ljuset.

Här är hans förslag på sju stora arkeologiska genombrott i framtiden:

1. Upptäckt av okända städer – eller kanske civilisationer – i Central- och Sydamerika

"Arkeologer använder LiDAR (Light Radar) för att se ned genom regnskogens täta växtlighet i områden som Honduras och Belize. Tekniken gör det möjligt att lokalisera gamla boendeområden som vi inte visste existerade", säger Hiebert.

2. Hitta Djinghis khans eller Alexander den stores sista viloplats

Arkeologens spade byts i högre grad ut mot georadar (GPR), som kan se ned i marken. Tekniken har använts i jakten på Djingis khans grav. Hittills dock utan några resultat.

3. Komma in i Kinas förste kejsares grav

Rädslan för att förstöra föremål i den 2000 år gamla kinesiska kejsargraven i Xian avhåller arkeologerna från att använda normala verktyg som hackor och spadar. I stället ska GPR och magnetometrar avslöja innehållet, som kan undersökas närmare med små robotar.

4. Tyda minoernas glömda språk

Sedan upptäckten av den minoiska kulturen för mer än 100 år sedan är skrifttypen Linear A fortfarande ett mysterium. Hiebert föreslår att man använder en superdator som IBMs Watson för arbetet.

5. Förstå meningen med nascalinjerna

Teorierna om geoglyferna i Peru är många, men forskare hoppas att datainsamling i framtiden kan kasta nytt ljus över de mystiska teckningarna. "Rå datorkraft ska behandla mängderna av geografiska och arkeologiska data för att ge oss svar på de gåtfulla teckningarnas syfte", säger Hiebert.

6. Hitta en välbevarad neandertalare

I takt med att jordens glaciärer smälter med snabba steg, blir det "mycket, mycket sannolikt att en intakt neandertalare en dag dyker upp – i likhet med den 40000 år gamla mammuten", förutspår Hiebert.

7. Upptäcka fler spår från vikingar i Nordamerika

Stigande temperaturer får isen på Kanadas kuster att smälta, och då kommer säkerligen nya vittnesbörd om vikingabosättningar att dyka upp. Hiebert förutspår en lång rad vikingagenombrott på östra delen av den nordamerikanska kontinenten.

Läs också

Kanske är du intresserad av...