Afrikas frodigaste område har blivit det mest belastade

Den här staden är ett getingbo. För 20 år sedan bodde det cirka 50000 personer i Goma. I dag har staden minst 20 gånger så många invånare. De beväpnade uniformerade männen som patrullerar de sjaskiga gatorna har ingen annan än sig själva att stå till svars för. Dygnet runt, sju dagar i veckan kommer en ström av människor till stadens marknad från de kringliggande skogarna med enorma säckar med träkol.

14 november 2011

Den här staden är ett getingbo. För 20 år sedan bodde det cirka 50000 personer i Goma. I dag har staden minst 20 gånger så många invånare. De beväpnade uniformerade männen som patrullerar de sjaskiga gatorna har ingen annan än sig själva att stå till svars för. Dygnet runt, sju dagar i veckan kommer en ström av människor till stadens marknad från de kringliggande skogarna med enorma säckar med träkol.

Norr om staden sjuder vulkanen Nyiragonyo, som senast hade utbrott år 2002. Då rann floder av lava genom staden och hela Gomas handelsdistrikt lades i ruiner. I stadens södra utkanter ligger Kivusjön som en silverfärgad häxkittel. Sjön är så full av koldioxid och metan att forskarna menar att ett gasutbrott en dag riskerar att döda alla boende i och kring Goma.

I likhet med många andra mindre privilegierade har mwamin inget val. Med upphöjt kungligt förakt stirrar han rakt ut i tomma luften framför sig, men trots manschettknapparna och det vältrimmade grå skägget är han inte någon hövding här i Goma. Han är rätt och slätt Sylvestre Mokoto, en man som inte längre har någon odlingsmark att fördela.

Våld och konflikter i årtionden

Under de senaste årtiondena har det här området varit en skådeplats för våld av ofattbara proportioner: mord och kidnappningar av tiotusentals människor i norra Uganda, en massaker på över en miljon människor i samband med folkmorden i Rwanda och Burundi och därefter två krig i östra Kongo-Kinshasa. Det sistnämnda beräknas ha kostat över fem miljoner människor livet, huvudsakligen till följd av sjukdom och svält. Det är det mest dödsbringande krig som utkämpats sedan andra världskriget. Väpnade konflikter som uppstått i ett land har spridit sig över gränserna. Regionens regeringar stöttar olika rebellgrupper som slåss om makten och landets resurser.

Det fruktansvärda våld som utspelats här går inte att förklara kort och koncist, men en sak är klar: geografin har påverkat. Om man tar bort gränserna runt Uganda, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Burundi och Tanzania ser man den gemensamma nämnaren för dessa heterogena enheter: ett landskap som har formats av tektoniska plattor i rörelse. Östafrikanska riftsystemet skär genom Afrikas horn – den nubiska plattan i väster rör sig bort från den somaliska i öster – och förgrenar sig längs vardera sidan av Uganda.

Afrikas frodigaste och mest artrika område

Den västra armen, Albertineriften, omfattar bergen Virunga och Ruwenzori. På vissa håll har jordskorpans djupa spricka fyllts med vatten och bildat flera av Afrikas stora sjöar. Albertineriften är ett 148 mil långt geologisk veck med skogbevuxna högländer, snöklädda berg, savanner, sjöar och våtmarker, ett av Afrikas allra bördigaste och artrikaste områden. I riftdalen finns gorillor, okapi, lejon, flodhästar, elefanter och mängder av sällsynta fågel- och fiskarter samt ett överflöd av mineral, allt från guld till tenn och coltan (som används vid tillverkning av datorchips).

På 1800-talet kom europeiska upptäcktsresande som David Livingstone och John Hanning Speke hit på jakt efter Nilens källa. De betraktade den frodiga vegetationen och de enorma vattenmassorna med djup vördnad.

Paradoxalt nog har Albertineriftens ofattbara rikedomar lett till knapphet. Den bördiga vulkaniska jorden, de rikliga regnmängderna, artrikedomen och det höga läget, som till stor del innebär att man slipper myggor och tsetseflugor och de sjukdomar som de för med sig, fick människor att flockas till området. Efter hand som befolkningssiffran steg fick alltfler skogsområden ge vika för odlings- och betesmarker. Redan på 1800-talet undrade besökare som kom till detta paradis om naturresurserna verkligen räckte till alla människor.

I dag hänger den frågan över hela Albertineriften. Födelsetalen här tillhör de högsta i världen. Våld människor emellan och våld mot djur är utbrett – ett skräckscenario av egendomsstölder, ständiga flyktingströmmar, massvåldtäkter och utplundrade nationalparker.

Läs också

Kanske är du intresserad av...